Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Melki Ürek, kilisenin ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen programda, restorasyon çalışmalarının bu kadar uzun sürmesinin ekonomik sıkıntılar ve bazı bürokratik engellerden kaynaklandığını savundu.

Hizmete 1996'da giren kilisenin restorasyon çalışmalarının ardından daha güzel şekilde hizmet vereceğini belirten Ürek, kilisede restorasyon çalışmaları yanında güçlendirme çalışması da yapıldığını vurguladı.

İstanbul'daki Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin ise restorasyon sayesinde kilisenin güzel bir ibadet yeri olduğunu ifade etti.

Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü ise Hristiyanlık ve Müslümanlık gibi dinlerin semavi dinler olduğunu, semavi dinlerin kutsal kitapları ve peygamberleri bulunduğunu anımsattı.

''Biz Müslüman olarak İslam'dan önce gelmiş semavi dinlere ve onların kitaplarına inanan insanlarız. Hz. İsa da Allah'ın peygamberidir. Biz Kuran-ı Kerim'de ismi geçen 25 peygamber ve daha sonra rivayet edilen 124 bin peygambere iman ederiz. Hz Muhammed'e nasıl saygı duyuyorsak, aynı manada Hz. Musa'ya da, Hz. İsa'ya da saygı duyar ve onların getirdiği emirleri kabul ederiz'' diyen Öztürkçü, şunları kaydetti:

''Kiliselere de aynı cami gibi saygı duyarız. Adıyaman'da bulunan kilise güzel bir yer olmuşsa ben müftü olarak bundan memnuniyet duyarım, sevinirim. Bizim dinimiz ve peygamberimiz, dolayısıyla bizim ecdadımız başka dinlerin bütün mensuplarına ve ibadet yerlerine saygı duymuş ve hoşgörüyle yaklaşmıştır. Bugün de aynı ortamı yaşıyoruz. Bu ortamımız inşallah bu şekilde devam eder.''

Alevi Dedesi Ali Büyükşahin ise birlik ve beraberlik mesajları vererek, bütün peygamberlerin Allah tarafından gönderildiğini hatırlattı.

Herkesin birbirinin kıymetini bilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükşahin, ''Birbirimize destek olalım, ülkemizi sevelim. Birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Türkiye'nin ileri gitmesi için çalışalım. Hepimiz kardeşiz'' diye konuştu.

Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci de kültür ve turizm alanında yapılan çalışmalara destek olduklarını ifade ederek, ''Adıyaman yapısında hoşgörü ve birliğin bir arada bulunduğu ender yerlerden biridir'' dedi.

Konuşmaların ardından kilise ibadete açıldı, katılımcılara kokteyl verildi.