Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 78. yılında Adıyaman’da törenlerle anıldı.
Atatürk’ü anma programı Hükümet Konağı önündeki Atatürk anıtına çelenk koyma töreni başladı.
Törene Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Belediye Başkan Vekili Hasan Demir, Garnizon Komutanı Albay Davut Kulalar, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
10 Kasım Atatürk’ü anma programı, çelenklerin anıta sunulması, 2 dakikalık saygı duruşu, sirenlerin çalması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Adıyaman Hükümet Konağı önündeki çelenk töreni sonrası 10 Kasım Atatürk’ü anma programı Adıyaman Üniversitesinde Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmesi ve oratoryom ile devam etti.
Adıyaman Üniversitesindeki programda günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Adıyaman Üniversitesi İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nevzat Artuç, “Ulu önderi saygıyla ve şükranla anmayı bir borç biliyoruz. Her 10 Kasım’da ağlamak yerine Atatürk’ü ve kurduğu Cumhuriyeti daha iyi anlamaya çalışmaya gayret göstermeliyiz. Bugün 93 yaşında olan Türkiye Cumhuriyeti eğitimde, sağlıkta, sanayide kısacası çağdaşlaşma yolunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Yıllar önce hayal gibi görünen muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak fikri artık an meselesi olmuştur. Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’da Türkiye örnek ve model ülke olmuştur. Hele son zamanlarda Mısır, Suriye, Irak, Libya, Tunus ve Filistin olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında yaşanan emperyalist çekişmeler, kargaşalar, terör faaliyetleri ve insanlık dramları dikkate alındığında Cumhuriyetimizin ne denli bir önem arz ettiğini ve Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü bir devlet adamı olduğu gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.
Konuşmaların ardından Adıyaman Üniversitesi Konservatuar öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryomun sunumu yapılarak, Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi.