Evde hazırlanan özel karışımlı hamurların odun fırınlarında pişirilmesi ile yapılan taplamalar, bayramda gelen konuklara sunuluyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olan bu gelenekle, bayramlarda tatlı yerine getirilen taplama, un, şeker, yağ, süt ve yumurtadan yapılarak misafirlerin beğenisine sunuluyor.

Ahlat ilçesinde evde  taplama hazırlayan Semra Karakuş,  AA muhabirine  yaptığı açıklamada, bayramlarda tatlı yerine taplama yaptıklarını söyledi.

Taplamanın her evde yapıldığını ifade eden Karakuş, "Adıyaman yöremizde bayram taplaması hemen hemen her  evde  yapılır. Bunun zengini veya fakiri  olmaz. Çok malzemesi yoktur ama kokusu ve tadı çok güzeldir. Eskiden beri  ana malzemesi hep aynıdır. Un, şeker, yağ, süt ve yumurtadır, bazen şekerli yapmayanlar da oluyor. Küçüklüğümden beri  sürekli severek yapıyoruz. Artık o bayramlarımızda şekerden önce gelir. Misafire tatlı ve kurabiye yerine ikram edilir" diye konuştu. 

Nursel Yılmaz ise bayram taplamasının eskiden pide fırınları yerine köy meydanındaki toprak ocaklarda yapıldığını hatırlatarak, sonradan elektrikli mini fırın ile pide ve ekmek fırınlarda pişirilmeye başlanarak bayramların vazgeçilmezi haline geldiğini kaydetti.

Bayram akşamı gece geç saatlere kadar odun ekmeği fırınında taplama pişiren Yusuf Savaş da her bayramda aynı telaşı yaşadıklarını, bayram sabahına kadar taplama yaptıklarını dile getirdi.

Fırında taplamalarını pişirmeye gelen İsmet Yılmaz de "Adıyaman yöresinde herkesin yaptığı gibi bayram akşamı taplama pişirmeye getirdik. Ailece evimizde hazırladık ve pişirmeye getirdim. Kahta'da tüm evlerde bu gece taplama kokusu vardır. Adıyaman dışında yaşayan akrabalarımıza da göndererek onları bu güzellikten mahrum bırakmıyoruz" ifadesini kullandı. 

Medine Kaya da taplamalarını Suriye'den gelen sığınmacılar için hazırladığını, onlara vatanlarından uzak geçirdiği bu bayramda teselli ve destek vermek istediklerini söyledi.