Engelliler Haftası münasebetiyle Adıyaman’da ortopedik, zihinsel ve görme engelli 15 kişi İl Jandarma Komutanlığı’nda 1 günlük temsili askerlik yapmanın heyecan ve onurunu yaşadı.
İl Jandarma Komutanlığına aileleriyle gelen engelliler, asker tıraşı edildikten sonra askeri üniformalarını giydi. Temel askerlik konusunda 1 günlük eğitim alan engelliler, yemin ettikten sonra terhis belgelerin aldı.
İl Jandarma Komutanlığı Askeri Gazinosunda düzenlenen temsili askerlik törenine Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Askerlik Şubesi Başkanı Albay Davut Kulalar, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Ercan Atasoy, Belediye Başkan Vekili Hasan Demir, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Vali Yardımcısı Levent Öztin, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, askeri erkan ile engellilerin aileleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Ercan Atasoy “Genelkurmay Başkanlığının direktifleri doğrultusunda engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak icra edilen, 2016 yılı bir günlük temsili askerlik yemin törenine katılarak bizleri onurlandırdınız. Sizler kışlamızda görmenin mutluluğu içindeyiz. 1111 sayılı Askerlik Kanunu kapsamında, silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmelerin sağlamak maksadıyla bu programı tertipledik. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye Cumhuriyeti Jandarması saflarında temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen engelli vatandaşlarımız, heyecan ve coşku ile asker elbiselerini giymiş ve kahraman birer Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadır. Gönülden inanıyoruz ki, size ihtiyaç duyulduğunda, bu yemini eden her Türk evladı gibi sizlerde bu vatan için canınızı esirgemeyeceksiniz” dedi.
Adıyaman Zihinsel Engelliler Aileleri Derneği Başkanı Zeynal Alagöz ise konuşmasında, engellilere tanınan bir günlük temsili askerlik uygulamasından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.
Engelliler adına konuşan Burak Haras ise konuşmasında, “Bizlerde her Türk vatandaşı gibi, askerlik görevini kanunların öngördüğü süre kadar bu vatana kanımızın son damlasına kadar hizmet etmek isterdik. Ancak, takdiri ilahi budur ki vücudumuzdaki çeşitli engeller nedeniyle bu onurlu ve şerefli görevi bir gün gibi kısa bir süreliğine bizlere nasip oldu. Bugün hayatımızda anlatabileceğimiz en güzel anılardan birini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından engelli erler, arkadaşlarıyla birlikte silah ve bayrağa el koyarak, askerlik yeminlerini etti. Ailelerine duygu dolu anlar yaşatan engelli askerler, vatani görevlerini yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşadılar.
Vali Mahmut Demirtaş ve protokol üyeleri yemin töreni sonrası engellilere terhis belgelerini dağıttılar.
Engellilere ve ailelerine yakın ilgi gösteren Vali Mahmut Demirtaş, engelliler ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.