Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, yaptığı basın açıklamasıyla yeni özelleştirme düzenlemelerinin kamu kuruluşlarının zayıflatacağını savundu.
Özelleştirmeler ile ilgili geçtiğimiz günlerde Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve Genel Kurul’da görüşülmesi beklenen torba niteliğindeki kanun tasarısı ile yeniden gündeme geldi.
Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan özelleştirmeler ile ilgili yaptığı açıklamada, “4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’a bir ek yapılarak özel bütçeli idarelere ait ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseler ile varlıkların bu kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilmesi öngörülmektedir.
Söz konusu düzenlemeyle, sayısı Kalkınma Ajansları’yla birlikte 110’u aşan özel bütçeli idareler ve kamu kuruluşlarına ait varlıkların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışının önü açılmaktadır. Satıştan elde edilen gelirden, ÖİB tarafından yapılan özelleştirme giderleri ve elde edilen gelirin yüzde 5’i düşülecek, kalan miktar ise ilgili idareye aktarılacaktır. Bilindiği gibi kurulması öngörülen Türkiye Varlık Fonu’nun da fonlayıcılarından birisi yine ÖİB olacaktır.
Petrol-İş’in örgütlü olduğu Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Eti Maden) ve Afyon Alkaloid Fabrikası’nın bağlı olduğu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), özel bütçeli idarelerin arasındadır.
Listedeki diğer kuruluşlarla birlikte sendikamızın örgütlü olduğu bu kuruluşlar, yüksek katmadeğer üreten ülkemizin gözbebeği kuruluşlardır. Devlet adına petrol arama ve üretimi yapan TPAO, petrol ve doğalgaz taşımacılığı faaliyetini yürüten BOTAŞ, bor kimyasalları üreten Eti Maden ve milli savunma sanayimizi oluşturan en önemli kurumlarından birisi olan MKEK’e bağlı patlayıcı fabrikaları, son derece stratejik kuruluşlardır.
Özelleştirmelere karşı yıllardır kararlı bir mücadele veren sendikamız Petrol-İş, hükümeti özelleştirme politikaları konusunda bir kez daha uyarmaktadır. Özel bütçeli idarelerin varlıklarının ÖİB aracılığıyla satışına olanak sağlanması, bu kuruluşların tümüyle özelleştirilmesinin önünü açacaktır. Düzenlemenin gerekçesinde sunulan, bu varlıkların ekonomiye kazandırılması hedefi, ÖİB’nin imar değişikliği yapma yetkisi ile birlikte daha fazla rant yaratılmasını amaçlamaktadır” dedi.
Tırpan açıklamasını, “Ülkemizin emekçi halkının birikimleri, kamu kaynakları ve işçilerin alın teriyle bugünlere gelen bu kuruluşlar, ekonomiye yeni kaynak arayışlarına kurban edilemez. Kamu kuruluşlarının varlık satışlarıyla zayıflatılmasına izin verilemez. Kamu kuruluşlarının elindeki varlıklar, faaliyetlerinin, üretimlerinin, ve yatırımlarının birer teminatıdır. Yapacakları yatırımların temelini, ellerinde tuttukları ve değerlendirdikleri varlıklar oluşturmaktadır.Bu nedenle söz konusu varlıkların, daha fazla rant yaratmak adına satışının yapılması, gelirin büyük kısmı ilgili kuruluşa geri dönecekse de, kamu kuruluşlarını zayıflatacaktır” diye tamamladı.