Adıyaman’ın Kahta Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Çiğdem Kılınç, Ramazan ayı münasebeti ile doğru beslenmeye dikkat çekti.
Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayı ile birlikte yeterli ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Çiğdem Kılınç, gün içinde uzun süreli açlık ve susuzluğu yemek seçimlerini doğru yaparak günün daha rahat geçebileceğin söyledi.
Yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riskine dikkat çeken Diyetisyen Çiğdem Kılınç, “Yemek seçimlerini doğru yaparak, Ramazan ayında gün içinde uzun süreli açlık ve susuzluğu daha rahat geçmesini sağlayabiliriz. Ramazan ayında iki ana öğün ve iftardan 1,5-2 saat sonra da 1 ara öğün yapmalıyız. Eğer sahur vaktine kadar hiç uyumayı düşünmüyorsanız 2 ara öğün de olabilir. Özellikle sahur vaktinde sadece su içmeyip bu öğünde yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi proteinden, meyve, kurubaklagil gibi liflerden zengin besinler almamız gerekiyor. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riskimiz artmaktadır” dedi.
İftarda yapılan büyük hatalara vurgu yapan Diyetisyen Kılınç, “Eğer sahur vaktini geçiştirirsek de ortalama 12 saat olan açlığı 18 saate çıkaracağımızı unutmayalım. Bu durumda da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine sebep olabiliriz. Sahur vaktinde olduğu gibi iftar vaktinde doğru beslenmek bizim için çok önemlidir. İftarda yapılan en büyük hatalardan birisi çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da sebep olabilir. Bu nedenle yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemeliyiz” şeklinde konuştu