Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Türkiye’nin en büyük Arbequina Bodur Zeytin Bahçesi kuruluyor.
Kahta ilçesine bağlı Oluklu köyünde Çiftçi Musa Yıldırım ve Sami Karabiber Türkiye’nin en büyük Arbequina Bodur Zeytin Bahçesinin tesisin kurulumuna başladı. 200 dönüm arazi üzerine kurulan tesiste 35 bin Arbequina Bodur Zeytin fidanının ekilmesi düşünülüyor. İçerisinde damlama sisteminin de kurulacağı tesisin maliyeti 750 bin TL olduğu belirtildi.
Kahta ilçesinde tarımsal anlamda yaptıkları bahçe tesisleri ile tarıma ivme kazandıran genç üreticiler bir ile imza atarak Türkiye’nin en büyük Arbequina Bodur Zeytin Bahçesinin tesisi kurmaya başladı.
Adana’da faaliyet gösteren bir firma ile ortaklaşa yürütülen bu proje, Adıyaman için son derece önem arz ediyor.
Firma yetkilileri tarafından bölgeye yeni getirilen Arbequina Bodur Zeytin türünün bölge koşullarına adaptesi laboratuvar ortamlarında yapılan deneylerde sabitlenerek uygulamaya geçirildi.
Çiftçi Musa Yıldırım, Arbequina Zeytininin İspanya’nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunduğunu belirterek, “Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin’de de yayılmıştır. Yurdumuza 2006 yılında girmeye başlamıştır. Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsaade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır” dedi.
Sami Yıldırım ise, “Yüzyıllardır zeytinyağı endüstrisi geleneksel metotlarla üretim ve hasat yapmıştır. Bugün artık büyük düşünebilen girişimciler yüksek verimli, erken verime yatan, yoğun dikimi yapılabilen ve makine ile hasatı yapılabilen çeşitleri keşfetmişlerdir. Böylelikle zeytin yetiştiriciliği yüksek teknoloji ile tanışmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu zeytincilik yöntemi, uzun yıllardır İspanya, Italya, Arjantin, Avustralya gibi önemli zeytin bölgelerinde yapılmaktadır.Bu çeşitle kurulan bahçelerde mantık, erken verime yatan ağaçlar, verimli hasat ve esas önemli unsur mükemmel kalitede bir zeytinyağıdır.
Bir bahçe kurarken harcanan parayı düşünecek olursanız, meyveleri erken toplamak önem arz edecektir, yatırımın geri dönüş süresi önemlidir. Yoğun dikim yapılmış bir bahçede ertesi sene ürün alınacaktır ve beşinci sene tam verime dönüşecektir.
Zeytin bahçelerinde en önemli masraf hasat işçiliğidir. Bodur ağaçlarla kurulan bahçelerin boylarını 2,5 m’den budayarak ve sıra üzerine dikerek bahçeye hasat makinesi sokmamıza olanak sağlar.
Bu gün Zeytin yetiştirilebilen merkezlerdeki arazi maliyeti ve eski üretim teknikleri Dünya talebini karşılamakta şimdiden zorlanmaktadır. Yurdumuzun ve özellikle bölgemizin iklim ve toprak koşulları, Yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi yapabilecek, modern zeytin çeşitleri için çok uygundur” diye konuştu.