Sebze ve meyvenin bir çok doğal ürününden yapılan turşular, uzmanlara göre şifa dağıtıyor.
Grip, nezle ve soğuk algınlığı başta olmak üzere ülser, kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklığı, iştah açıcı özelliği, hazmı kolaylaştırma, kansızlığı önleme gibi bir çok hastalığa turşunun iyi geldiği belirtiliyor. Uzmanlar özellikle turşu suyunun çok faydalı olduğunu ifade ediyor.
Adıyaman’da doğal sebze ve meyveden turşu yapan Sait Önder, özellikle kış aylarında tüketimi artan turşunun her türlüsünün yapıldığını kaydetti.
Sebzenin her türlüsünün yanında meyveden de turşu yaptıklarını dile getiren Sait Önder, turşuların ‘fabrikasyon’ değil ‘ev yapımı’ olanlarının doğal olduğunu öne sürdü.
Sağlık açısından turşunun bir çok faydasının olduğunu ve bu nedenden dolayı 45 çeşit sebze ve meyveden turşu yaptıklarını ifade eden Sait Önder, “Neredeyse sebzenin her türlüsünün turşusunu yapıyoruz. Domates, salatalık, biber, acur, kereviz, enginar, patlıcan, sarımsak, erik, çağala, şeftali, üzüm, lahana, havuç ve daha sayamadığımı 45 çeşit turşu yapıyoruz. Sebzenin neyini bulursak turşu yapıyoruz” dedi.
Ev yapımı yıllık 20 ton turşu yaparak sattıklarını söyleyen Önder, “Yazında tüketilen turşu özellikle kışın tüketiliyor. Kış aylarının en fazla rastlanılan hastalığı grip, soğuk algınlığı ve nezlenin turşu ilacıdır. Turşu şifa kaynağıdır. Özellikle turşu suyunun içilmesi vücuda iyi gelir” diye konuştu.