Kitap teslim töreninde proje hakkında açıklama yapan Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin FIRAT;

Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yerel ve ulusal anlamda destek çağrısına çıkan proje duyurularını titizlikle takip etmekteyiz. 2012 yılında öğrencilerimizin (SBS)  Seviye Belirleme Sınavlarına hazırlandığı ve kitap doküman desteği sağlandığı SODESLE ÖĞRENCİLER ETÜTTE Projesini hazırlayıp başarılı bir şekilde yürüttük. Projemiz sonunda öğrencilerimizin SBS Sınavı başarılarında artış olduğu gözlemlenmiş ve sınav sonuçlarına yansımıştır.

2013 yılında çağrıya çıkan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına okullarımızın ve öğrencilerimizin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz kütüphane oluşturulması projesiyle başvuru yaptık. Proje Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Bölümü AR-GE birimi tarafından Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Tarafından koordine edilen ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen SODES Projeleri kapsamında hazırlanmıştır. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve T.C. Kalkınma Bakanlığının onayından sonra yürütülmeye başlanmıştır. Projemizle İlçemizde taşımalı eğitim yapan okullarımızdaki öğrencilerimizin ders aralarında ve ders bitiminde araçlarını beklerken zamanlarını faydalı geçirememe ihtimalleri göz önüne alınarak taşımalı eğitim yapan özellikle köy ve kasaba okullarını tespit edip kütüphane ve kitap eksiği olan 15 okulumuza kitap alıp, kitaplık ve sandalye-masa yaptırıp öğrenci, öğretmen ve velilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırılması amaçlanmıştır. Yine Projemiz faaliyetleri arasında yer alan kitap okuma yarışmalarıyla öğrencilerimizin kitap okuma alışkanlıkları sağlanmaya çalışılmaktadır. Yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize çeşitli hediyelerle moral motivasyonları sağlanması amaçlanmaktadır. Projemiz taşıma merkezi olan 15 okulumuzda uygulanmıştır. Projemizle 15 okulumuzda oluşturulan kütüphanelere toplam 7200 kitap, 40 adet kitaplık, 150 adet sandalye, 30 adet masa alınmış ve ilgili okullarımıza teslim edilmiştir. Projemiz 15 okulumuzda yaklaşık 5000 öğrencimizle birlikte 300 öğretmen ve okul idaresine ayrıca öğrencilerimizin velilerine hitap etmektedir. SODESLE KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMASIN, Kütüphane oluşturulması projemizin 31 Mart- 6 Nisan tarihleri arasında kutlanan kütüphane haftasında faaliyete geçmesi bizim için ayrıca sevindirici olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle projemizin bütün okullarımıza ve öğrencilerimize hayırlar getirmesini diler, emeği geçen herkese teşekkür ederim dedi.

Proje hakkında açıklama yapan Proje Koordinatörü/Yürütücüsü Adem TÜRKHAN şunları söyledi:

Okuma alışkanlığı, insanların özellikle çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde oldukça önemlidir. Sağlıklı olduğu takdirde okuma alışkanlığı, çocuğun hayal gücünü geliştiriyor, dil gelişimini doğrudan etkiliyor ve kendini ifade etmesinde ona destek oluyor. Ayrıca düzenli ve planlı olmayı öğretiyor. Yine İnsan için en etkili öğrenme yolu okumaktır. Okuyarak yetişmiş bir toplum başarılı ve güçlü olacaktır. İnsan beyni okuyarak beslenir ve güçlenir. Okuyan insanların farklı bakış açıları oluşmaya başlar, kelime dağarcıkları yükselir. Bilgi edinme istekleri artar. Kitap aynen bir pusula gibi insana yol gösterir. Kitap okuyanlar genel kültür bakımından da üst seviyelerdedirler. Okuyan insanlar dünyayı ve olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirebilirler. Konuşurken ya da yazarken fazla zorlanmazlar. Çünkü kelime hazneleri çok geniştir. Kitap okumak insanın konuşmasını düzeltirken sosyalleşmesini de sağlar. Bu bilgiler ışığında 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan "Türkiye Okuma Kültürü Haritası"ndaki sonuçlara göre, ülkemizde düzenli kitap okuyanların oranı %0.01 iken, İngiltere ve Fransa'da düzenli kitap okuma alışkanlığı %21'dir. Bu bilgilere göre ülkemizin ve ilçemizin de okuma alışkanlığının çok az olduğunu görmekteyiz. İnsanlarda okuma alışkanlığını sağlayıp bunu artırmanın okullar aracılığıyla öğrenciler, öğretmenler ve velilerden başlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda projemizle öncelikle ilçemizde taşımalı eğitim yapan okullarımızdaki öğrencilerimizin hedef kitlemiz olduğu SODESLE KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMASIN Projesini hazırladık. Projemiz Doğaka ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülmeye uygun görüldü. Projemizin faaliyetleri hedef ve amaçlarına uygun bir şekilde yürütülmeye devam etmektedir diyen Adem TÜRKHAN Projemizin hazırlanması ve yürütülmesi aşamasında bütün destekleri esirgemeyen ve işlerimizi sürekli kolaylaştıran başta Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin FIRAT, Afşin İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulvahap HINÇ Ve Feyyaz SOLAK olmak üzere Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü strateji geliştirme birimine teşekkürlerimi sunarken projenin hayırlı uğurlu ve faydalı olmasını dilerim dedi.