Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde kaymakamlık tarafından faaliyete geçirilen 2 proje ile ilçenin tanıtımı yapılacak.

Afşin Kaymakamlığı tarafından Afşin'in tanıtımında kullanılmak üzere Ashabı Kehf ve Mahsuni Şerif’ten faydalanarak 2 adet proje faaliyete geçirildi. Kaymakamlık, Afşin Ashabı Kehf ile ilgili gün yüzüne çıkmamış ıslak imzalı 9 adet ferman muhafaza altına alındı. İlçedeki mahalli sanatçılarla görüşerek Aşık Mahsuni Şerif’in 'İşte gidiyorum çeşmi siyahım' ve 'Gel gel yolcu Afşin iline' adlı parçaları ile ilçe tanıtımı için klip çekildi.

İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, yaptığı açıklamada "İlçemizi 2 şey tanıtır dedik. Birincisi Ashabı Kehf, 2 si Mahsuni Şerif. Aşık Mahsuni'ye tüm dünya saygı duyuyor. Biz de mahalli sanatçılarla görüşüp değerli ozanın türkülerinden klip çektik. İlçenin değerli yerlerinde çekilen klip beğenildi." dedi.

İkinici proje olan Fermanlarla Eshabı Kehf'in tanıtımının kendiliğinden ortaya çıktığını belirten Aksoy, manevi değer olarak sayılan Ashabı Kehf'in padişahlara ait olan fermanlarının ilçedeki şahıslardan çıkmasına şaşırdığını belirterek, "Dededen toruna geçen belgeler muhafaza altına alınmış. Şimdi bizim elimize geçmesi ilçe adına sevindirici." ifadelerini kullandı.

Fermanlarda Eshabı Kehf'in koruma altına alınması gerektiğini belirten Aksoy, şu bilgileri paylaştı: "1 beratta I. Abdülhamit’in Ashab-ı Kehf Berâtı'nda; Mekke-Medine Vakıflar Bakanı olan Beşir Ağanın Divanı Hümayuna arz gönderip nezareti altında olan vakıftan Maraş kazası Elbistan kasabasında vaki Ashab-ı Kehf-i Şerif'te görevli Seyyid Ali’nin görevden ayrılması ile yerine Maraş Vekili Mevlana Mustafa oğlunun aynı hisse (1/6) ile görevlendirilmesi teklifi üzerine yazılan berât.

2. beratta I. Mahmut’un Ashab-ı Kehf Fermanı ; Elbistan ve çevresinde bulunan Gergercik şehri isimli yerdeki vakıf tarlalarına tecavüz edip 50 seneden beri zorla eken şahısları, vakıfta görevli Seyyid Muhammed ve kardeşleri tarafından padişaha bildirmeleri üzerine tecavüz edenlere müdahale edilmesi ve gereğinin yapılmasını anlatmakta.

3. beratta II. Mahmut’un Ashab-ı Kehf Beratı; Maraş şehrinin Elbistan kasabasında bulunan orta vekillikteki Ashab-ı Kehf Cami-i şerifinde hatip olarak görev yapan Es-Seyyid Muhammedin vefatı ile boşalan hatiplik görevine onun oğullarından Mevlana Es-Seyyid Muhammed isimli kardeşlerin görevlendirilmesini anlatmakta.

4. beratta Abdulmecid Han’ın Ashab-ı Kehf Beratı; Mekke-Medine’ye bağlı vakıftan Maraş sancağında olan Ashab-ı Kehf-i Şerif Vakfı'nın görevlisi Es-Seyyid Ömer bin Seyyid Ebu Bekir oğlunun, elinde olan beratın yenilenmesinden bahsetmekte.

5. beratta I.Abdulhamid Han’ın Ashab-ı Kehf Beratı; Mekke Medine Vakıflar Bakanı Beşir Ağa tarafından, Maraş sancağı Elbistan kazası Ashab-ı Kehf-i Şerif Vakfı'na seyyid ataması ile ilgili.

6. berat I.Mahmut’un Ashab-ı Kehf Fermanı; Maraş vilayeti Elbistan kazası Emirler köyü Ashab-ı Kehf-i Şerif Vakfı'nda görevli Seyyid İbrahim ile Seyyid Osman arasındaki itilaf üzerine gönderilmiş.

7. berat II. Mahmut’a ait Berât; Anadolu vilayeti Maraş sancağında olan Elbistan kazasına bağlı orta naiblik nahiyesindeki Ashab-ı Kehf-i Şerif Vakfı'nın hisse paylarıyla ilgili Seyyid Hüseyin oğlunun elinde olan beratın padişahın tahta geçişiyle yenilenmesinden bahsetmekte.

8. berat Sultan I. Mahmut’un, Elbistan Kadısı'na gönderdiği fermanda; Maraş sancağı Elbistan kazasında bulunan Hz. Ashab-ı Kehf-i Şerif Vakfı'ndan ve Efsus, Nışanıt, Sevin ve Kayapınar köylerinden bahsetmekte."

Beratların ve cdlerin çoğaltılarak sosyal medyaya yüklendiğini belirten Aksoy, birer örneklerini il ve ilçelerdeki resmi kurumlara gönderileceğini vurguladı.