Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce organize edilen Kayseri Tarım Fuarı gezisinde alternatif enerji kaynaklarının tarımda kullanılan sitemlerini gören çiftçi Sait ASLANTAŞ fuarda gördüğü sistemi Afşin Tanırda bulunan arazisine kurdurdu.

Afşin  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin ÖNER den yaptığı açıklamada' Su pompalama sistemlerinin güneş enerjisinin en verimli kullanıldığı alanlardan biri olduğunu enerji maliyetinin en aza indirilmesi nedeni ile alternatif enerji kaynaklarına  üreticilerin taleplerinin her geçen gün arttığı söyledi.

Alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi bakımından bu tür sulama sistemlerinin öneminin daha da arttığını ifade eden ÖNER, Müdürlüğümüzce Mart ayında düzenlenen Kayseri Tarım Fuarı gezisine katılan ve fuarda yapılan görüşmeler sonrasında alternatif enerji çalışmaları kapsamında Tanır beldesi çiftçilerinden Sait Aslantaş'ın Kuruhan mevkisindeki 50 dönümlük arazinin sulanmasını öngören sistem kurularak çalışmaya başlamıştır' dedi

Sait ASLANTAŞ ın de yaptığı açıklamada, babasından kalan arazilerde uzun yıllardır şebeke elektriği kullanarak sulama yaptığını, panellerin bulunduğu Kuruhan mevkisi ise tamamen kurak ve elektrik bulunmayan bir mevki olduğunu söyleyerek, ”˜Kayseri fuarına katıldım,  orada tanıştığım firma yetkilileri ile görüşmelerim neticesinde elektrik bulunmayan bu arazime elektrik panelleri kurdurdum. Sulamama, büyükbaş hayvanlarımın süt sağımı, kulübemdeki elektrik ihtiyaçlarım karşılanmaktadır. Panel kapasitelerini ve sulama işlemlerini daha da artırmak istiyorum. Bu konuda yardımlarından dolayı İlçe Müdürlüğüne ve firma yetkililerine teşekkür ederim' dedi.

Güneş enerjisi sistemi Tarımsal sulamada kullanılan güneş enerjisi sistemi pompa, pompa kontrol ünitesi, solar paneller ve isteğe bağlı aküden oluşuyor. Akü sayesinde farklı zamanlarda da kullanılma imkânı bulunan sistemde, ayrıca isteğe bağlı havuz yapılarak da güneşli  havalarda çekilen su kullanılabiliyor.