Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi’nde 1750 yılında, dönemin taş ustaları tarafından yapılan tarihi Memoağa Evi'nde restorasyon çalışmaları başladı.

Afşin İlçesi’nin Pınarbaşı Mahallesinde bulunan, ilçedeki ilk iki katlı evlerden olma özelliğini taşıyan ve Ağaların Evi olarak bilinen tarihi taş konak, Afşin Kaymakamlığı ve Belediyesi iş birliğiyle müze ev olarak restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.

Mertek ve ahşap döşemelerinde 17. ve 18. Osmanlı Süsleme Sanatının harika örneklerini barındıran tarihi konak müzeye dönüştürülecek.

HABER FOTOĞRAFLARI

Afşin'in önemli değerlerinden olan Âşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek'in bal mumundan yapılan heykelleri ile ilçe tarihini yansıtan cisimler burada sergilenecek. Restorasyon çalışmalarını inceleyen Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, tarihi konağın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Afşin'in tarihinde önemli yer tutan unsurların sergileneceği bir müze olacağını söyledi.

Afşin'in tarihinin, tarihi müze evde sergileneceğine değinen Budan, "Afşin tarihinde önemli yer tutan Âşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek'in mumdan heykelini yaptırarak sergilemek istiyoruz. Aynı zamanda yöremize ait aile hayatını ve ilçemizde ait eserlerin yerli ve yabancı turistlerimizle buluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Daha önceden Afşin'de bir müze projelerinin olduğunu belirten Kaymakam Budan, "Belediye Başkanlığımız tarafından Memoağa Konağı'nın restorasyonu bize teklif edildi. Bu tarihi binada güçlerimizi birleştirerek ilçemize güzel bir eser kazandırmak için ile işe başladık. Geçmişi çok eskilere dayanan Memoağa Konağını Afşin'imize bir müze ev olarak kazandırmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise Memoağa Konağı'nın, Afşin'in tarihini yansıtan ender kalan sivil mimari örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Yıllardır koruma altında tutulmaya çalışılan bir eser olduğunu belirten Belediye Başkanı Güven, "Tarihi binamızın öncelikle rölevesini çıkarttık ve restorasyon projesini çıkarttık. Projemiz, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onayladı. Finansman sıkıntımız vardı ve Afşin Kaymakamlığımızın DOĞAKA ile yapmış olduğu projeye ortak olduk. Restorasyon çalışmalarımızın bir kısmı belediyemizin bütçesinden bir kısmı ise Kaymakamlığımızın projesi ile karşılanacak" şeklinde konuştu.

Tarihi taş binayı layıkıyla koruma altına almak istediklerini ifade eden Güven, şöyle devam etti:

“Bizler, atalarımızdan bizlere kalan eserleri gelecek nesillerimize devredeceğiz. İçinde yaşadığımız ortamı bizim kullanacağımız bir tüketim malı olarak değil torunlarımızdan emanet aldığımız unsurlar olarak görüyoruz. İnşallah ortak yaptığımız ortak projeyle de gerçek koruma mantığıyla tarihimizi gelecek nesillerimize aktaracağı.”