Afşin ilçesinde, kendine has kırmızı toprağı ve verimi ile oldukça rağbet gören yerlerden biri olan Çobanbeyli (Melikir) Mahallesi'nde 1000 dekar alanda patetes tohumu ekildi. Hasadı yapılan patates tohumları yaklaşık 1 ton gelen çuvallara dolduruldu. Kepçelerle araçlara yüklenen tohumlar, ekimi yapılmak üzere Nevşehir’deki patates depolarına gönderildi. Fransa ve Hollanda’dan ithal edilerek Çobanbeyli'de tohum haline getirilen patates, kaliteli kırmızı toprakta kendi rengini alıyor. Bu patates tohumları özellikle Nevşehirli çiftçiler tarafından tercih ediliyor.

Bu yıl Afşin’de yaklaşık 40 bin ton sertifikalı patates tohumu üretimi hedeflediklerini belirten üretici Muammer Subaşı, yaklaşık 4 yıldır Afşin’de patates tohumu ürettiklerini söyledi. Melikir (Çobanbeyli) bölgesini toprak yapısı bakımından tercih ettiklerini anlatan Subaşı, "Eski yıllara oranla karşılaştırıldığında ciddi bir tohum üretimi artışı var. Sertifikalı tohum üretimi aynı zamanda verime de etkisi oldu. Afşin’de sertifikalı tohum üretiminde bölgenin en önemli merkezlerinden biri haline gelmesinin en büyük nedenlerinden biri toprak yapısının çok bakir olması ve hastalıklardan beri olmasıdır. Bu da sertifikalı tohum üretiminde bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor." dedi.

Ülkedeki iç piyasaya bakir topraklardan yetiştirdikleri sertifikalı patatesleri pazarladıklarını anlatan Şubaşı, "Afşin’de sertifikalı 15 çeşit patates tohumu üretimi yapıyoruz. Yıllar önce patates ekimi yaptığımızda bölgesel ve ülkesel pazara yönelik bir üretim bulunmamaktaydı. Buna bağlı olarak bir pazar da oluşmamıştı. Biz burada yaklaşık bin dekar alanda üretime başladık. Ürettiğimiz patatesleri Nevşehir’deki depolara gönderiyoruz. Yaklaşık 2 ay depoda uykuya yatan patatesler boylarına göre ayrılarak patates üreticisine tohumluk olarak satılıyor. Bir defa ekilen alanda en az 5 yıl ekim yapılmıyor." bilgisini verdi.

Türkiye’de tercih edilen patates çeşitlerinden 'Jeli', 'Arya', 'Melodi' gibi patates tohumlarını ektiklerini belirten Subaşı, damlama sistemi ile sulanarak daha kaliteli hale geldiğini söyledi. Ekilen patatesin bölge halkına da geçim kaynağı olduğunu ifade eden Subaşı, şunları ekledi: "Vatandaş pazardan alırken cinsini bilmeden alıyor ama biz ekerken kılı kırk yarıyoruz. Yaklaşık 1000 dekar alanda 1 ay boyunca 100 işçi çalışıyor. İşçinin maaşları günlük ödeniyor. Nakliyesi, sulaması derken bölge halkından 200 kişi buradan ekmek yiyor. Buraların kırmızı toprağında ürettiğimiz kaliteli patates tohumlarının hasadını en modern makinelerle yapıyoruz."