Zafer Kalkınma Ajansı’nın “Zafer-İn Operasyonu Sektörel Eğitim Programları” hakkında bilgilendirme ve farkındalık artırma toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı’nın Ocak 2017’den itibaren Afyonkarahisar, Manisa, Uşak ve Kütahya illerinde ve ilçelerinde gerçekleşecek olan KOBİ işveren ve çalışanlarına yönelik düzenlenecek eğitim programları hakkında bilgiler vermesi ile başladı. Ardından bir konuşma yapan Vali Aziz Yıldırım, “Hepinizin bildiği gibi Zafer Kalkınma Ajansımızın faydalanıcısı olduğu Zafer-in Operasyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamıdır. Projenin yürütücüsü WYG Türkiye firmasıdır. Bu projenin bütçesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin eş finansmanıyla karşılanmaktadır. 4.1 milyon AVRO bütçeli Zafer-in Operasyonu, Bölge’de iş ortamının yeni teknolojilere uyum sağlaması ve KOBİ’lerimizin kurumsal kabiliyetlerinin güçlendirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Bildiğiniz gibi siz değerli paydaşlarımızın ortaklığında 29 Nisan 2016’da kurulan Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi (BİGEM); işletmeleri, çalışanları ve paydaşları insan kaynaklarına yatırım yapmaları yönünde teşvik eden, devamlı öğrenmeye destekleyerek TR 33 Bölgesi’ndeki KOBİ işverenleri ve çalışanlarının uyum yeteneğini artırmaya çalışan programlar yürütmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.
“Nitelikli işgücü mevcudiyeti hususunda ciddi eksiklikler bulunmaktadır”
Nitelikli iş gücü noktasında bölgede ciddi eksikliklerin olduğuna dikkat çeken Vali Yıldırım, “Günümüzde teknolojideki yenilikler, yeni iş modellerinin ortaya çıkması, tüketici taleplerinde yaşanan büyük değişiklikler hem işletmeler hem de iş gücünün uyum sağlama yeteneğine hazır ve istekli olmasını gerektirmektedir. Bu küresel dinamikler içerisinde, Türkiye’nin birçok bölgesinde de olduğu gibi Bölgemizde de nitelikli işgücü mevcudiyeti hususunda ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Bu sebeple iş hayatında küreselleşmeye uyum sağlamış, değişime ve yeniliğe açık insan kaynağının teşviki Bölgemiz açısından önem arz etmektedir. Bu sebepledir ki işletmelerde küresel değişimlere uyum yeteneğinin arttırılması, KOBİ’lerimizin güçlendirilmesi Zafer Kalkınma Ajansı’mız tarafından uygulanan Zafer-in Operasyonu’nun temel amacıdır. Perspektifi geniş ve ulaşılabilir hedeflere sahip Zafer-in Operasyonu ile KOBİ’lere yönelik iş destek hizmetleri sağlamak, işletmelerde kaynak verimliliğini yükseltmek, istihdamın niteliğini ve çalışanlar arasında etkileşim ve eşgüdümü arttırmak hedeflenmektedir. Operasyonun başarısı, gerçekleştirilen faaliyetlerin BİGEM İş Birliği Protokolü’nü imzalamış olan sizlerin ve ilgili kurumların sahiplenmelerine bağlıdır. BİGEM’in var olmasının en önemli amacı, Bölge’de insan kaynaklarının geliştirilmesi için destek mekanizmaları oluşturmak ve eğitimler düzenlemektir. Bu kapsamda Ocak 2017 itibariyle Bölgemiz çapında başlayacak Zafer-in Operasyonu KOBİ Eğitimleri, insan kaynağında verimliliği arttırarak Bölgemiz ekonomisine katkı sağlayacak, işgücü eğitimi açısından da oldukça önemli bir boşluğu dolduracaktır” dedi.
“Eğitim KOBİ işveren ve çalışanlarının başvurularına açık olacak”
Eğitimlerin Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde faaliyet gösteren tüm KOBİ işveren ve çalışanlarının başvurularına açık olacağını belirten Yıldırım, “Bu eğitimlere İl Merkezimizde ve ilçelerimizde Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, Organize Sanayi Bölgelerimizin yönlendirme ve teşvikleriyle KOBİ’lerimizin etkin katılımı gerekmektedir. Operasyonumuz eğitimlerinin hedef katılım sayılarında gerçekleşmesi gerekmektedir. Eğer bu rakamlara ulaşamazsak ve gerekli sayıda eğitim programı açamazsak, ülkemize ve Bölgemize Ajansımız tarafından kazandırılmış Operasyon kaynakları yeterince kullanılmamış olacaktır. Böylesi bir olumsuz performans şüphesiz Bölgeme yeni AB projelerinin kazandırılmasında olumsuz etki yapabilecektir. Bu sebeple içinde bulunulan konjonktür gereği eğitim faaliyetlerinin bu ülkenin huzur ve refahı için fedakarane çalışan KOBI işveren ve çalışanlarına yönlendirilmesi için Ticaret ve Sanayi Odalarımızın ve Organize Sanayi Bölgelerimizin aktif rol almaları gerekmektedir. Sözlerime son verirken TR33 Bölgesindeki işveren ve Çalışanların Uyum Yeteneğinin Artırılması Operasyonu kapsamında verilecek eğitimlerin etkin ve verimli geçmesini temenni eder, emeği geçenlere teşekkürlerimle, tüm taraflara başarılar dilerim” dedi.
Teknik Destek uzmanlarınca yapılan Zafer-İN Operasyonu ve Hedeflenen Sonuçlar Hakkında Bilgilendirme ve Zafer-İN Operasyonu Sektörel Eğitim Programları Hakkındaki sunumların ardından eğitim başvurularının alınması ve soru-cevap bölümüyle Zafer-İn Operasyonu Kobi Eğitimleri Bilgilendirme ve Farkındalık Arttırma Toplantılarının açılışı tamamlandı.
Toplantıya, Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, ilçe kaymakamları, Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri, Operasyon Destek ekibi ile üniversite temsilcileri, il müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odaları ve Organize Sanayi Bölgelerinin Yönetim Kurulu başkan ve temsilcileri katıldı.