Ağrı’nın Patnos Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, ilçede kuduz vakalarının yaşanmaması için tedbirlerini artırdı.
Geçtiğimiz günlerde Patnos ilçe merkezinde başıboş ve sahipsiz 3 adet hayvandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından alınan numunelerin Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderildi. 15 Nisan 2016 tarihinde gönderilen numunelerin 2 tanesinin sonucu pozitif, 1 tanesinin ise negatif çıkması sonucu ilçe merkez mahallelerinde Patnos Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü veteriner hekimler tarafından oluşturulan ekipler, aşılama faaliyetleri gerçekleştirerek, halkı kuduz hastalığına karşı bilgilendirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Harun Alaca, kuduzun insandan hayvana, hayvandan da insana bulaşabildiğini anlattı .Alaca, “Kuduz viral ve sinir sistemine yerleşen bir hastalıktır. Tedavisi yoktur. Alınabilecek tek önlem kuduza karşı aşılanmaktır. İlçemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bahar ve yaz aylarında meraya çıkmaktadır. Kuduz bir tilki hastalığın etkisi ile insan, kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara saldırarak hastalığı bulaştırabilmektedir” dedi.
Aşılı olmaları şartıyla av köpekleri, çoban köpekleri ile sahipleri tarafından tasmayla dolaştırılan köpek ile kedilerin kuduz risk alanında dolaşmalarının yasaklandığı, belediye başkanlığı tarafından başı boş sokak köpeklerinin toplanıp hayvan barınaklarına yollandığını ifade eden Alaca, ekiplerin ilçe merkezinde bine yakın hayvanı aşıladığını ve bu aşı işlemi devam ettiğini söyledi. Kuduz vakasının meydana gelen yerde iyotlu dezenfektanlarla dezenfeksiyon işlemlerinin yapıldığını söyleyen Alaca, bir çok yere kuduz risk alanı tabelalarını asarak gerekli önlemlerin alındığını ve kuduz vakasına rastlanan hayvanlar ise itlaf edildiğini belirtti.