Bugün, Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Avukat Ahmet Özdemir, bizi Haber46 büromuzda ziyaret etti.

Kendileriyle, Ak Parti ve Kahramanmaraş’ın gündemiyle ilgili çok verimli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sayın Özdemir, öncesinde çok samimi olduğumuz bir isim olmasa da samimiyetini hissettiğim bir kişilik. Hitabeti, kriz yönetimi konusundaki kabiliyeti, bulunduğu her ortamda düşüncelerini en net ama en nezaketli biçimde ifade etmesi takdire şayan.

Bugüne kadar gördüğüm en önemli özelliği ise istişare kültürüne büyük önem vermesi. Bu yüzden, bugün gerçekleştirdiği ziyaretini çok kıymetli bulduğumu ifade etmek istiyorum.

Görüşlerini dikte etmek yerine, muhatabının görüşlerini de büyük bir saygıyla dinlemesi ve uzlaşıya açık olması, farklı iki fikirden daha güçlü ve daha faydalı yeni bir fikir ortaya çıkmasına katkı sağlaması Kahramanmaraş’ta pek alışkın olmadığımız bir özellik.

Hep bir ağızdan konuşan, kimsenin kimseyi dinlemediği ve tınlamadığı, herkesin birbirinin ayağını kaydırmak için çaba harcadığı bir şehirde istişareyi önemseyen kişilerin kıymetini biraz daha fazla bilmek gerekiyor.

Bu yüzden bugün yapılan ziyareti ve uzun sohbetimizi çok değerli bulduğumu bir defa daha ifade etmek istiyorum.

Aslında bu günkü yazım “Kahramanmaraş’ta İmar Sorunu” ile ilgili olacaktı. Ancak, Sayın Başkanın ziyareti nedeniyle o yazımı gelecek günlere erteliyorum.

Eğer Sayın Başkan’la iki sene önce bir araya gelseydik, görüşmenin mahiyeti çok farklı olacaktı. Zira iki sene önceki Maraş’a bakarak “Kahramanmaraş’ta yaşamaktan keyif almıyorum” başlıklı bir yazı kaleme almıştım ve o görüşmede taşıdığım halet-i ruhiyenin etkisi altında gerçekleşecekti.

Ancak sevinerek söylemeliyim ki, Kahramanmaraş son yıllarda ama özellikle son 2 yılda çok büyük hizmetler aldı.

2013’de bitmesi planlanan ama benim ısrarla 2023’den önce bitmez dediğim Kahramanmaraş – Göksun yolu inşallah tüm hatlarıyla birlikte 2019’un sonunda tamamlanacak. Şu anda bile çok rahatlayan bu güzergahtaki ulaşım, yolun tamamen bitmesiyle şehrimizi Kuzey ilçeleriyle buluşturacak.

Ahmet Özdemir “2013’de bitmesi planlanan yol, neredeyse eski yolun biraz gelişmiş şekliydi… Bu yeni yol ve güzergâh tamamen farklı” dedi… Doğru. Geç oldu güç oldu, ama inşallah yolun sonuna geldik gibi görünüyor.

Andırın yolunun da kısalması ve rahatlaması gerekiyor. Çağlayancerit yolu için Necati Okay’ın Ilıca yolu içinse Hanefi Mahçiçek’in gösterdiği gayretleri yakından takip ediyorum. Bu yollar da yapıldığında Kahramanmaraş’ın ulaşım sorunu kalmayacak.

Ahmet Özdemir hızlı tren konusunda bir defa da bize üzerine basa basa ifade etti. Hızlı Tren ana istasyonunun Kahramanmaraş’a Havaalanı yakınına yapılacağını, Kahramanmaraş’tan hızlı trene binen bir kişinin trenden inmeden ister doğu illerine, isterse Adana, Ankara, İstanbul’a gidebileceğini söyledi.

Hatta Devlet Demiryolları yetkililerinin yakın zamanda Kahramanmaraş’a gelerek yer baktıklarını bile söyledi. İnanıyoruz. İnşallah şehrimiz hızlı trenle buluşur.

Menzelet Piknik Alanından, Millet Parkından, Aliya İzzetbegoviç Parkından, Yedikuyular Kayak Merkezi’nden, yapımı tamamlanan ve devam eden köprülü kavşaklardan, asfaltlanan köy yollarından konuştuk.

“Kahramanmaraş’ın son iki yılda çok büyük hizmetler aldığını, şehirde büyük bir değişim yaşandığını” söyledim.

“Ancak” dedim… “Kahramanmaraş’ta korkunç bir imar planı var. İmar planındaki bu sıkıntı yapılan tüm hizmetlerin önüne geçiyor…”

Eskiden Göksun Yolu yapılan hizmetlerin görünmesini engellerdi. Şimdi de İmar Planı… Bu konuda gelecek günlerde bir yazı kaleme alacağım için kısa geçiyorum…

Aslında Ahmet Özdemir’le konuşmamız gereken ana konu Helete’den çıkan Göksu Çayı’nın Gaziantep’e verilmesi olayıydı.

Zira daha birkaç gün önce, çok önemli bir ortamda Haber46’da bu konuda yayınlanan haberler tartışılmıştı.

Büyük ilgi gören ve her biri on binlerce kez okunan haberler rahatsızlık meydana getirmişti. Ki bizim yaptığımız haberler daha geniş şekilde ulusal gazetelerde, haber sitelerinde, televizyonlarda da yer almıştı.

CNN Türk “Kahramanmaraş’ın Suyu Gaziantep’e” başlığıyla dakikalarca bu konuyu ekrandan izleyicilerine ulaştırmıştı.

Haber46’nın yaptığı haberlerin ulusal haber ajanslarından daha fazla ciddiye alınması elbette bizim için gurur verici bir hadise. Kahramanmaraşlı’nın, Kahramanmaraş haberlerini Ulusal Ajanslardan değil, haber46’dan takip ettiği konusundaki fikir birliğini de ortaya koyuyordu bu tartışma.

Bu konuda bilinmeyen bazı hususların gözden kaçırıldığı ifade edilmişti o toplantıda.

Ahmet Özdemir, Helete’den çıkan Göksu’nun Gaziantep’e veriliş hikayesini tüm çıplaklığıyla anlattı. Helete’den seçilen heyeti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le görüştürdüklerini, heyetin, birikecek suyun üçte birinin sürekli olarak havzada kalması, yollarının yapılması, bir spor salonu yapılması, Havza etrafına park yapılması vs. taleplerinin olduğunu ve tüm bu taleplerin Fatma Şahin tarafından itirazsız kabul edildiğini söyledi.

Özdemir; Bu projenin 300 bin Suriyeli’yi barındıran Gaziantep’e bakanlık tarafından yapıldığını ifade etti. Özdemir, Göksu’nun Gaziantep’e verilmesinin çok büyük bir kayıp olmadığının ileriki yıllarda daha iyi anlaşılacağını da belirtti.

Özdemir'in bir cümlesini çok önemsiyorum. Helete'de yaptığı toplantıda şöyle dediğini ifade etti:

"Göksu'nun suyu Gaziantep'e verilecek. Bunun geri dönüşü yok. Dezavantaj gibi görünen bu durumu avantaja dönüştürmenin çaresine bakmalıyız..."

Kendisinin söylediği bu avantajı sağlamak için ciddi adımlar atıldığı yönünde....

Dipnot: Sayın Milletvekili Celalettin Güvenç ise yaptığımız görüşmede “Göksu Çayı’nın Gaziantep’e verilmesiyle Karakaya Barajı’nın suyunun Kahramanmaraş’a kalacağını ve 400 bin dönüm arazinin suya kavuşacağını” söylemişti. Bunu da belirtmek istiyorum…

Aslında kişi ismini başlıkta kullanarak çok fazla yazı yazmam. Sadece birkaç yazım var bu şekilde…

-ki biri Mehmet Balduk için kaleme aldığım ve gururla paylaştığım çok kıymetli bir yazıdır…

O yazı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın efsane başkanına çok yakışmıştı.

Mehmet Balduk o makama gerçekten çok yakışıyordu.

Samimiyetle söylemeliyim ki, Ahmet Özdemir’de şu anda bulunduğu Ak Parti İl Başkanlığı makamına çok yakışıyor.

Birleştirici, projeci, çözüm odaklı olması, insani ilişkileri çok iyi kullanması, teşkilatına hakimiyeti, eleştirilere son derece tahammül göstermesi, eleştirilerini ise büyük bir nezaketle yapması onu lider yapıyor.

Ahmet Özdemir’in Ak Parti Kahramanmaraş İl Teşkilatı için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.

Aynı zamanda;

Özdemir’in Ak Parti için büyük bir şans olmasının, Kahramanmaraş için de bir şans haline gelmesini umut ediyorum.

Zira son yıllara kadar istediği hizmeti alamayan Kahramanmaraş’a daha fazla hizmetin yolu buradan geçiyor.

Daha güçlü bir teşkilat, daha çok ve aynı amaçla bir araya gelen siyasetçiler, daha özgür bir medya…

Daha fazla bir araya gelmek…

Daha özgür ve özgün fikirler…

Eleştirilere daha fazla tahammül…

Ve elbette…

Daha fazla istişare…

Sayın Başkan’la görüşmemiz “birbirinin eteğinden çeken, birbirinin ayağını kaydırmaya çalışan bir Kahramanmaraş’tan, birbirine omuz vererek birlikte yükselmeyi ve kalkınmayı hedefleyen başka bir Kahramanmaraş’a dönüşüm için” bizlere umut verdi.

Dilerim bu umut artarak çoğalır ve kısa zamanda şehrin tamamını sarar…

Ve dilerim bu umudu kurutmaya çalışanlara fırsat verilmez…

Bol istişareli günlerde buluşmak dileğiyle…