Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından aile bağlarını güçlendirmek ve artan boşanma oranlarına karşı önlem almak amacıyla açılan Aile Danışma Merkezi’nde çiftlere psikolojik destek veriliyor. Merkezde şu ana kadar sorun yaşayan 2 bin 362 kişiye yol gösterildi.

Manisa’da 2013 yılında 2 bin 315 çift boşanırken bu oran 2014 yılında son 5 yılın en üst seviyesine ulaşarak yüzde 4 arttı ve 2 bin 408’e çıktı. Manisa’da ilk kez 2011 yılında açılan Aile Danışma Merkezi de bireylere ve ailelere yönelik çalışmalarını hızlandırdı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Bahri Sarıtepe Gençlik Merkezi binasında hizmet veren Aile Danışma Merkezi Psikoloğu Merve Ateş, 2 bin 362 kişinin kendilerinden destek almak amacıyla başvurduğunu belirterek, bu rakamın 2015 yılının ilk 5 ayında 350 olduğunu söyledi. Uzman Psikolog Merve Ateş, evlilikte sorun yaşayan kadınların yardım almaya daha yatkın olduğunu belirterek, erkeklerin de yardım alma konusunda bu önyargıyı kırdığını dile getirdi. Kadınların özellikle depresyon, ilgisizlik, şiddet gibi nedenlerle başvurduğunu kaydeden Ateş, “Araştırmalar kadınların evliyken, erkeklerin ise evlilik sonrası boşanma döneminde depresyonda olduğunu gösteriyor. Merkezin ilk açıldığını dönemde kadınlar evliliklerine yönelik, çocuklarına yönelik sorunlarla ilgili merkeze başvuruyordu. Ancak erkeklerden çok az başvuru alıyorduk. Ama şimdi erkekler de eşleri ile birlikte gelmekten çekinmiyorlar. Bu iyi bir gösterge.” dedi.

Aile ilişkilerinde ekonomik problemlerin sorun oluşturduğuna dikkat çeken Ateş, “Öfkeli bir toplum olduk. Herkes birbirine karşı öfkelenmeye başladı. Bu da çiftlerin birbirlerine karşı davranışlarını etkiliyor. Ekonomik problemlerden kaynaklı sorunlar nedeniyle birçok çift başvuruyor. Günümüzde kadınların en önemli sorunu şiddet de aileleri parçalıyor. Şiddet mağduru kadınlar da bizlere başvuruyor. Biz eşlerin evliliklerini kurtarmıyoruz. Sadece daha doğru düşünmeleri ve kendilerini anlamaları için onlara yardımcı oluyoruz. Hayatın olumlu yönlerini açığa çıkıyoruz.” diye konuştu.

Ateş, sadece evli çiftlere değil, bireylere koruyucu, önleyici, geliştirici, rehberlik edici destek hizmet sağladıklarını ifade etti. Hafta içi mesai saatleri içinde randevu sistemi ile çalıştıklarını vurgulayan Ateş, başvuruların her geçen gün arttığını kaydetti. Ateş, “Merkezde sınav kaygısı, aile içi problemler, evlilik terapisi, çiftlere danışmanlık, ergen ve çocuk danışmanlığı, sosyal fobi, iş stresi gibi birçok konuda profesyonel danışma hizmeti sağlıyoruz. Çok yoğunluk var. Bu hizmeti ücretsiz vermemiz ve Manisa’nın tek aile danışma merkezi olması bunda etkili.” ifadelerini kullandı.