Kadına yönelik şiddet korkutucu boyutlara ulaşırken araştırmalar, kadının şiddeti normalleştirdiği hatta bazı durumlarda erkeğin gösterdiği şiddeti haklı bulduğu gibi çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Kadının, yaşadıklarının bir şiddet türü olduğundan haberdar bile olmadığına dikkat çeken uzmanlar, kadına yönelik şiddeti önlemede kadınlar kadar erkeklerin eğitiminin de hayati önem taşıdığını açıkladı. 

Kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali aynı zamanda toplumsal bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan PSYCASE Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık’tan Psikolog Zeynep Kaya, “Şiddet önce sözel başlıyor ve fiziksel şiddet zamanla dozunu artırarak geliyor. Burada önemli olan ilk şey kadının şiddet konusunda farkındalığının olmaması. Kadının şiddetin her türlüsünün kişilik haklarına saldırı olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Atılan bir tokadı affetmek ikincisinin gelmesine zemin hazırlar” uyarısını yaptı.

Şiddet, eğitim ve refah düzeyinden bağımsız!

Günümüzde yaş, eğitim ve refah düzeyinden bağımsız bir hal alan şiddetin ve erkeklerde yaygınlaşan hem sever hem döver algısının ne yazık ki aileden geldiğini de hatırlatan Psikolog Zeynep Kaya, “Şiddeti normalleştirmiş kadınların çoğunun evlenmeden önce aile içinde de şiddete maruz kaldığı biliniyor. Çocuk ailede nasıl bir iletişim öğreniyorsa yetişkinlikte o iletişimi ilişkisine uyguluyor.  Aile içinde şiddete maruz kalması kadar tanık olması da etkili” dedi.

Şiddetin çocuğun benlik algısını ve kendini sevebilme becerisini körelttiğine de dikkat çeken Kaya, şunları söyledi: “Bu yüzden birey yetişkinliğinde de kendini değerli görmüyor. Yaşadığı bir şiddet durumunda bunu önemsemiyor, içselleştiriyor. Bu durumda şiddet gören bir çocuk uzun vadede karşımıza şiddeti uygulayan olarak da, şiddete maruz kalan kişi olarak da çıkabilir. Bu yüzden kısa vadede kadını eğitmek, hakları olduğunu göstermek iyi bir eylem planı olsa da asla yeterli değildir. Şiddet gördüğü için sadece kadının eğitilmesi sorunu çözmeyecektir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için erkeklerin eğitilmesi kadınların eğitilmesi kadar önemli.”

Tedavi şart!

Kadının şiddet karşısında çaresiz olmadığını bilmesini ve haklarının farkında olmasının onu şiddetten koruyucu bir kalkan vazifesi görebildiğini açıklayan Psikolog Zeynep Kaya, şu uzman tavsiyesinde de bulundu: “Şiddet uygulayan kişinin öfkesini kontrol etmesini öğrenmesi için ilaçlı ya da psikoterapiyle tedavi edilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda çift terapisinin de yararlarını görebiliyoruz. Bütün bunların yanı sıra şiddetin toplumsal bir sağlık sorunu olduğundan bahsediyorsak kadının tek başına aldığı önlemeler yeterli olmayabilir. Toplum olarak bilinçlenmek ve yasalarla kadınların haklarını güvence altına almak şart.”