Aksaray Belediyesi’nin Ramazan dolayısıyla düzenlediği “Somuncu Baba Külliyesi İrfan Sohbetleri” başladı.
Somuncu Baba Camisinde düzenlenen İrfan Sohbetleri programının ilk konuğu Eyüp Sultan Cami İmam Hatibi Kurra Hafız Metin Çakar ile Aksaraylı İlahiyatçı Yazar Mahmut Ulu oldu. Programa, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, başkan yardımcıları, müftülük yetkilileri ve çok sayıda vatandaş dinleyici olarak katıldı. Somuncu Baba Aşkın Sırrı adlı kitabının yazarı ilahiyatçı yazar Mahmut Ulu, kürsüden Şeyh Hamd-i Veli Somuncu Baba’nın hayatı hakkında önemli bilgiler verdi.
Yazar Mahmut Ulu konuşmasında, Somuncu Baba ile ilgili şu görüşlere yer verdi:
“Asıl adı Hamidüddin olan Somuncu Baba, 1349 yılında Kayseri’nin Akçakaya köyünde dünyaya gelmiştir. Ebu Hamid künyesi de kendisine aittir. Belgelerin bir kısmında Şeyh Hamd-i Veli, bir kısmında da Şeyh Hamidüddin-i Veli olarak geçmektedir. Ancak, ister tabakat kitapları olsun isterse diğer belgelerde geçen Hamid-i Kayseri, Ebu Hamid-i Veli, Şeyh Hamid-i Veli, Hamid-i Aksarayi, Hamidüddin-i Aksarayi, Ebu HamidAksarayi, Hamidüddin bin Musa, Somuncu Baba, Ekmekçi Koca isimleri tamamen Somuncu Baba’ya aittir. Somuncu Baba Erdebil’de sülukunu tamamladıktan sonra Kayseri’ye döner. Kayseri’de bir Kurban Bayramı günü Hacı Bayram-ı Veli ile kavuşurlar. Bu kavuşma iki denizin birbirine kavuşması olarak teşbih edilir. Kayseri’de talebe yetiştirir. Kayseri eşrafı, esnafı ve halkı Somuncu Baba’ya büyük bir sevgiyle bağlanır, sohbetine iştirak eder. Bir müddet Kayseri’de kaldıktan sonra Hacı Bayram-ı Veli ile Bursa’ya giderler. Bursa’da bir kenar mahallede ekmekçilikle meşgul olur. Bursa sokaklarında “Somunlar müminler, somunlar müminler.” diyerek ekmek sattığı veya dağıttığı için halk kendisine “Somuncu Baba ve Ekmekçi Koca” adını verirler. Somuncu Baba Bursa’da kendini gizler. Bu gizlenme hali nedeniyle melami meşrebe sahip olduğu da anlaşılır. Emir Sultan hazretleriyle ekmek yaptığı fırında bir keramet ile tanışırlar. Somuncu Baba, Ulu Caminin açılışında irad ettiği hutbe ve Fatiha Suresinin yedi vecih üzere tefsir etmesi üzerine sırrı ortaya çıkar ve Bursa’yı terk eder. Hacı Bayram-ı Veli ile birlikte Bursa’dan ayrılıp Hicaz’a giderler. Üç yıl süren Mekke, Medine hayatı sonunda Aksaray’a gelirler. Aksaray’da türbesinin bulunduğu yerde bir çilehane ve bir mescit yaparlar. Bu mescitte talebe yetiştirir. Somuncu Baba’nın bilinen üç adet eseri ve iki adet şiiri vardır. Eserleri: ’Kırk Hadis Şerhi’, ’Zikir Risalesi’, ’Silah’ul-Müridîn’ adlarını taşımaktadır. Şiirleri ise: ’Diriyiz daim Ölmeyiz’ ve ’Senden Dolu İki Cihan’ adını taşımaktadır”
Yapılan konuşmanın ardından Eyüp Sultan Cami İmam Hatibi Kurra Hafız Metin Çakar tarafından Kur’an-ı Kerim Tilaveti yapıldı. Kurra Hafız Çakar,Aksaraylı vatandaşlara teravih namazı kıldırarak dua etti.