Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl hayvan üreticilerine anaç sığır desteklemesi olarak verilen ödeme kaldırıldı. Üreticiler anaç sığır desteklemesi yerine buzağı desteklemesi alacak. Buzağı desteklemesi ise üreticinin hesabına yıl sonu yatacak.
Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Bekir Kayan, “Üreticiler daha önce anaç sığır desteklemesi alıyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından anaç sığır desteklemesi kaldırıldı ve artık bunun yerine buza destekleme yapılacak. Buradaki amaç ise buzağı ürünlerini aza indirmek. Buza destekleri Damızlık Birliğine üye olan çiftçilere buzağı başı 500 TL olup, Süt Birliğine üye olan çiftçilere de 350 TL ödeme yapılacak” dedi.
Buzağı desteklemelerinin şartlarını da söyleyen Kayan, “Suni tohumlamadan doğacak, şap, brusella aşısı yapılacak. En az buzağının üye üzerinde 4 ay durması gerekiyor. Bu şartlara uyan üreticilerimize buzağı başı 350, 500 ve 550 olmak üzere destekleme yapılacak. Aksaray’daki üreticilerin %95’i bu desteklerden faydalanıyor ama en büyük kaygımız buzağılardaki 4 aylık süre bakımından ölüm olayı gerçekleştiğinde, buzağı desteklerinden faydalanamayacaklar. Anaç sığıra verilen destekleme yılda bir kez tohumlama yapıldığında destekleme alınabiliyordu. Buzağı ölümleri olduğu için bu desteklerde %50 oranında azalma olacaktır. Buzağı desteklerinin ödemesi yıl sonunda yapılması bekleniyor” diye konuştu.