Hangi iki peygamber aynı dönemde yaşamıştır?

Cevap: Hz. İbrahim - Hz. Lut

Kavimlere ayrı ayrı peygamber gönderilmesi hakkında bilgi verir misiniz? Hangi peygamberler aynı zaman ve mekanda bulunmuşlardır, bunun sebebi nedir?

Aynı zamanda gönderilen bir çok peygamber vardır. Mesela; Hz. Şuyap ile Hz. Musa veya Hz. Musa ile Hz.Harun hep aynı dönemde gönderilen peygamberlerdir.

Peygamberimiz (asm)'den önceki peygamberler ayrı ayrı milletlere gönderiliyordu. Kavimler arasında bu zamanda olduğu gibi diyalog ve iletişim yoktu. Ulaşım imkânları bu kadar kolay değildi. Bir çok kavim biribirinden haberdar değildi. Bir peygaberin ise bütün kavimlere ulaşması mümkün değildi.

Bundan dolayı böyle dağınık ve ayrı ayrı yaşayan kavimlere ayrı ayrı peygamberler gönderilmiştir. Bazen bunlardan biri diğer peygambere yardımcı konumunda da olabilmektedir. Kur'an-ı Kerim'in bildirdiğine göre, peygamberlik müessesesi ve ilâhî kitaplar Allah Teâlâ'nın insanlara lutfettiği manevî bir hediye (mevhibe-i ilâhiyye)dir.

Âlemleri yaratan Allah (c.c), insanlar ve milletler arasında bir fark gözetmeden, onların her birine maddi sayısız nimetler ve çeşitli rızıklar verdiği gibi, ruhi bir gıda, manevî bir nimet olarak peygamberlik nimetini de aynı ilâhî esasa göre insanlık âlemine ihsan etmiştir.

Bu yönden peygamberlik, lütfu ve rahmeti sonsuz olan Rabbulâlemin'in, bütün dünya milletlerine dağıttığı ilâhî bir hediyedir. Madem ki insanlar hidayet yolunu bulmak, hak ve adalet üzere kurulan ilâhî nizamı öğrenerek hayatlarında uygulayabilmek için, Allah (c.c) tarafından seçilerek gönderilen masum (günahsız) peygamberlere ve onlara indirilen ilâhî vahye muhtaçtırlar; o halde bütün insanların Rabbı, Hâlık ve Râzıkı olan Allah Teâlâ, elbette ki kulları arasında ayırım yapmadan, her millete kendi içinden seçtiği peygamberler gönderecektir.

Nitekim bu husus Kur'an-ı Kerim'de şu âyetlerle açık olarak beyan edilmiştir:

"Hiç bir millet yoktur ki, kendi içinde (onları Allah azabıyla) korkutan biri (bir peygamber) gelip geçmiş olmasın." (Fâtır, 35/24),

"Her milletin bir peygamberi vardır." (Yunus,10/47. Ayrıca bk. Nahl, 16/36; Rum, 30/47; Zuhruf, 43/6; Ra'd, 13/8; İbrahim, 14/4; İsrâ, 17/15).

AKRABA PEYGAMBERLER..


Kur’an da zikredilen Peygamberlerin çoğu yakînen akrabadır. 

İlk insan olan Hz. Âdem’in oğlu Hz. Şit peygamberdir. 

Hz. Şit’in torunu Hz. İdris peygamberdir. (İdris aleyhisselam hakkında 4 ayet (Meryem; 56-57/Enbiya 85-86) inmistir.)

Hz. Musa kardeşi Hz. Harun’la beraber Firavun’a karşı savaşmıştır. “Bir de bana ehlimden bir vezir, (yardımcı) ver. Kardeşim Harun’u (ver)” (Tâhâ, 20/29) 

Hz. İsmail ve Hz. İshak yine Hz. İbrahim’in ayrı hanımlarından oğullarıdır.

Hz. Lut, Hz. İbrahim’in yeğeni yani kardeşi Haran’ın oğludur.

Hz. İbrahim’in torunu ve Hz. İshak’ın oğlu olan Hz. Yakup’da peygamberdir. 

Hz. Yusuf da Hz. Yakup’un oğludur. Aynı zamanda Hz. İshak’ın da torunudur.

Hz. Şuayb, Hz. İbrahim’in torunlarından Mikâil’in oğludur. Annesi ise Hz. Lut’un kızıdır. (et-Taber, Tarih, Misir 1326,I, 167) Hz. Şuayb aynı zamanda Hz. Musa’nın kayınpederi idi. Kızı Safura’yı Hz. Musa ile evlendirmişti. Hz. Şuayb kavmi helâk olduktan sonra uzun bir ömür yaşamış, tâ ki Hz. Musa’ya ulaşmış ve kızını ona nikâhlamıştır. (ibnü’lEsir, el-Kâmil, Beyrut 1965, 177).

Hz. Elyesa, Hz. İlyas’ın babaları kardeştir. (ibn Kesîr, Tefsiru’l Kur’ani’l Azîm, VII, 31)

Hz. Davut çok zengin bir hükümdardı ve Hz. Yakup’un soyundadır. Ölürken yerine Hz. Süleyman’ı bıraktı. Sad süresi 30.ayette “Davud’a Süleyman’ı bağışladık. O ne güzel bir kuldu. Şüphesiz o Allah’a çok yönelen bir kimse idi.” 

Hz. Lokman, Hz. Davut ile aynı zaman diliminde yaşadı. (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, IX, 3842-3843)

Hz. Yahya, Hz. Zekeriya’nın 80 yaşında iken doğan oğludur. Meryem süresi 7.ayette “Ey Zekeriya! Haberin olsun ki biz sana Yahya adlı bir oğul müjdeliyoruz. Daha önce onun adını hiç kimseye vermedik” buyuruyor. Hz. İsa’nın annesi ile Hz. Zekeriya yakın akraba idi. Bu iki peygamber ile aynı zamanda yaşadılar. Hz. Yahya ile Hz. Zekeriya Yahudi kavmi tarafından öldürülen şehit peygamberlerdendir. (Kur’ân-ı kerîmde Âl-i imrân, Meryem ve Enbiyâ sûrelerinde Yahya aleyhisselamdan bahsedilmektedir.)

Peygamberleri hem soy hem de isim olarak zikreden Nisa süresi 163.ayette “Nuh’a ve ondan sonra gelen peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. Nitekim İbrahim’e, İsmail ile İshak’a, Yakup’a torunlarına İsa’ya, Eyyüb’e, Yunus’a, Harun’a, Süleyman’a da vahyetmiş ve Davut’a da Zebur vermiştik” buyuruyor. (Bu ayette 11 peygamberin ismi geçmektedir.) 

İkinci Âdem diye bilinen Hz. Nuh 950 yıl ömür yaşamıştır. Ankebut suresi 14.ayette “Andolsun ki biz Nuh’u kavmine gönderdik de o bin yıldan 50 yıl eksik bir süre yanlarında kaldı” buyuruyor.

Kur’an da adı zikredilmeyen 124 bin peygamber olduğu âlimlerce rivayet edilmiştir. - See more at: http://www.yazarlartoplulugu.com/oku/4321/akraba-peygamberler--.html#sthash.hSAFxuyg.dpuf