"Tire Köftesi" yemek isteyen biri hangi ilimize seyahat etmelidir? Tire Köftesi hangi ilimizde yapılır? Hangi ilimizin Tire köftesi meşhurdur? Tire köftesi malzemeleri nedir? Tire köftesi nasıl yapılır?

 "Tire Köftesi" yemek isteyen biri hangi ilimize seyahat etmelidir?

A. İzmir
B. Bursa
C. Antalya
D. Edirne 

Cevap: İzmir

Tire Köftesi
 
Tire Köftesi Tarifi'nin Malzemeleri

İki tane tırnak pide
600 gr dana kıyma (%20 yağlı)
1 kg domates
3 emek kaşığı tereyağı
Sivri biber
İki kase süzme yada hazır yoğurt
Tuz
Bir paket çöp şiş
Tire Köftesi Tarifi'nin Yapılışı
Öncelikle burada tırnak pide olmadığı için ben evde yaptım. 3 su bardağı un, yarım paket yaş maya, tuz ve ılık suyla ele hafif yapışan yumuşak bir hamur yoğurup yarım saat dinlendirelim. Hamuru ikiye bölelim. Tezgaha un serpip şekillendirelim ve unladığımız tepsiye alalım. Fırını çalıştırmadan tepsiyi içine koyalım ve mayalanması için bekletelim. Mayalandıktan sonra fırını 175 dereceye ayarlayıp pidelerimizi pişirelim. Fırından çıkarınca pideler sert olacaktır hemen sofra bezine sarıp poşete geçirelim. Yemeğimizi hazırlarken pidelerde yumuşacık olacaktır.

Köfteleri hazırlamak için bir kaba kıymayı alalım. Tuzunu da katıp iyice yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çöp şiş üzerinde şekillendirelim. Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim ve kenarına bir kaç tane sivri biber ekleyip 200 dereceli fırında köftelerin iki tarafını da kızartalım. Bu arada domates sosumuzu hazırlayalım. Domatesleri soyduktan sonra küp küp doğrayıp tencereye alalım. Tereyağının bir kaşığını da ekleyip tuz ilavesiyle hafif sulu kalacak şekilde pişirelim.

Kalan tereyağını büyük ve derin bir tavaya alıp eritelim. Pişen köfteleri fırından alır almaz, çöp şişlerden çıkararak tavaya alalım. Tavayı ara sıra sallayalım.

Bu arada pideleri küp küp doğrayıp kişi sayısınca eşit şekilde servis tabaklarına pay edelim. Üzerine domates sosundan gezdirelim ve köftelerimizi dizelim. Biberle süsleyip süzme yoğurtla servis edelim.

Tire köfte üç şekilde yeniliyormuş;

Sade; pidelerin üzerine tereyağı gezdirip köfteler diziliyormuş.
Soslu; pidelerin üzerine sos gezdirip köfteler diziliyormuş.
Yoğurtlu; pidelerin üzerine sos ve yoğurt gezdirip köfteler diziliyormuş.
Ben yoğurdu yanında tercih ettim. Sizin arzunuza kalmış. Afiyetler olsun. Afiyet olsun.