Vücudumuzun şeker deposu olarak bilinen oragnımız hangisidir?

Karaciğer ve Görevleri

Karaciğer

Karaciğer, vücudumuzda diyaframın hemen altında, sağ tarafta, kişinin boy ve kilosuna bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık olarak 1-2 kg ağırlığında, koyu kırmızı renkte yumuşak bir organımızdır. Vücudumuzda yer alan en büyük organdır. Yaşamak için gerekli olan birçok kimyasal olay bu organda gerçekleşir. Karaciğer safra adı verilen bir salgı üretmektedir. Safra sıvısı büyük yağ damlalarını daha küçük parçalara ayırarak yağların sindirimine yardımcı olmaktadır. 

Görevleri

Karaciğer, yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Bunu yaparken, sindirim sisteminden gelen kan içindeki karmaşık molekülleri parçalayarak kullanılabilir veya depolanabilir moleküller haline getirir. Daha sonra faydalı olanları tekrar kan yoluyla diğer hücrelere gönderir. Zararlı olanları ise, birkaç işlemden geçirerek böbreklere yollar ve oradan da süzülerek üre halinde vücuttan atılmalarını sağlar.

1 ) Günde yaklaşık olarak 800-1500 ml safra salgılar.
2 ) Yağ, protein ve şeker metabolizmasını düzenler
3 ) Vücudun ısısını ayarlamada rol alır.
4 ) Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolar.
5 ) Kandaki şeker miktarını ayarlar, fazla glikozu glikojen halinde depo eder.
6 ) Pıhtılaşmada rol oynayan birçok madde karaciğerde üretilir.
7 ) Hormonların görevleri üzerinde etkili olur.
8 ) Embriyo döneminde kan hücrelerinin üretimini sağlar.
9 ) D, B, A ve bağırsaklarda sentezlenen, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini ile demir, kalsiyum, bakır, protein ve yağları depo etmektedir. Karotenden A vitamini sentezler.
10 ) Lenf yapımında görev alır. Antikorların önemli bir kısmını üretir.