Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, ‘Uluslararası Amasya Alimleri’ başlıklı sempozyum düzenleyecek.
Amasya’nın tarihi ve kültürel değerlerini günümüze kazandırmaya çalıştıklarını belirten İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, “Hiç şüphesiz Amasya tarihi ve kültürel derinliği olan bir şehir. Şehrin sokaklarını adımladığınızda tanık olduğumuz ecdat yadigarı eserler, bu derinliği bizlere ziyadesiyle hissettiriyor. Bununla beraber Amasya’mızın bir de görünmeyen ve belki bugün büyük ölçüde unutulan, kütüphanelerin tozlu raflarında gün yüzüne çıkmayı bekleyen hazineleri var. İlahiyat Fakültesi olarak bu kadim şehrin ilmi ve kültürel mirasına sahip çıkmayı ve onu günümüz insanı ile buluşturmayı sorumluluklarımız arasında görüyoruz” dedi.
Daha önce ‘Osmanlı’dan Günümüze Hüsn-i Hat Sempozyumu’ düzenlediklerini ve Hüsn-i Hattın Hattat Hamdullah ve talebeleri ile Amasya’nın bağrından çıkmış bir sanat olduğunu gösterdiklerine değinen Prof. Dr. Özdemir, “Şimdi ise ‘Kubbetü’l-ulema" ve ‘Türbetü’l-evliya’ olarak anılan medreseler şehri Amasya’nın ilmi ve kültürel tarihine ışık tutuyoruz. Tarihi belge ve kayıtlar gösteriyor ki, Amasya tarih boyunca bir ilim ve maneviyat merkezi olmuştur. Bu ilimizde çok önemli ilim adamları yetişmiştir. Düzenleyeceğimiz sempozyum bu ilim adamlarının yaptığı çalışmaların günümüz insanının hizmetine sunulması açısından önem taşımaktadır” diye konuştu.
4-6 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan sempozyum için bildiri özetlerinin son gönderilme tarihinin 18 Haziran 2016 günü olduğuna değinen Özdemir, “Sempozyum bilim kurulunda ülkemizde üniversitelerde görev yapan sahasında uzman akademisyenler yer almaktadır. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Malezya, Lübnan, Sudan, İngiltere, İtalya, Almanya, Makedonya, Kosova, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan’daki üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri sempozyuma katkı sağlayacaklardır. Sempozyuma katılacak olan bilim adamları Hadis, Fıkıh, Tefsir-Kıraat, Kelam, Arapça, Tasavvuf, Ahlak, Eğitim, Felsefe, Mantık, Edebiyat ve Tarih alanlarında eser vermiş Amasyalı Alimleri bizlere tanıtacaklardır. Uluslararası nitelikte olacak ve 3 gün sürecek sempozyum sadece Amasya tarihine değil, Osmanlı ilmi ve kültürel hayatının keşfine de katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda her zaman yanımızda yer alan ve bize güçlü desteklerini esirgemeyen Amasya Üniversitesi’ne, Amasya Valiliği’ne, Amasya Belediyesi’ne ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.