Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Aslı Bellikli Yılmaz, öğrencilere hamburger, patates kızartması ve pizza yerine peynirli, domatesli tost yemelerini tavsiye etti.
Fatih İlkokulu’nda düzenlenen ’Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme’ başlıklı söyleşide öğrencilere en önemli öğünün sabah kahvaltısı olduğunu anlatan Öğretim Görevlisi Aslı Bellikli Yılmaz, “Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı sabahları kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha iyi öğrenmenizi sağlar. Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. Bu nedenle kahvaltı etmeden evden çıkmamaya özen göstermelisiniz” dedi.
Öğrencilerden gıdalara dikkat etmelerini isteyen Aslı Bellikli Yılmaz, “Hamburger, patates kızartması ve pizza yerine peynirli, domatesli tost yemeliyiz. Kola yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve su içmeliyiz. Hazır meyve suları yerine, meyvenin kendisini yemeliyiz. Sağlıklı büyümek için günde üç ana öğünü de yemeliyiz. Yemekleri yavaş ve iyice çiğnenerek yemeliyiz” diye konuştu.
Kemik, kas, göz ve diş sağlığımız için çocukların günde en az iki bardak süt içmeleri gerektiğini anlatan Aslı Bellikli Yılmaz, “Büyümek, gelişmek, sağlıklı olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besinleri vücuda almamıza beslenme diyoruz. Vücudumuzun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubundan her gün gerekli olan miktarla alırsak sağlıklı ve dengeli beslenmiş oluruz. Dört temel besin grubumuz; süt ve süt ürünleri, et ve kuru baklagiller, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllardır. Besinler bize enerji verir. Besinler büyüme ve gelişmemizi, boyumuzun düzenli bir şekilde uzamasını sağlar ve ayrıca besinler bizi hastalıklardan da korur” şeklinde konuştu.
Kendisinin öğrencilerle buluşturan okul müdürü Hasan Ilıcak, öğretmenler Özlem Göç ve Dilek Kurt’a teşekkür edip tavsiyelerini sürdüren Bellikli Yılmaz, “Sağlıklı büyümek için günde üç ana öğünü de yemeliyiz. Yemekleri yavaş ve iyice çiğnenerek yemeliyiz. Asansör yerine merdiven kullanılmalıyız. Televizyon ve bilgisayar başında az zaman geçirmeliyiz. Günlük yaşamınızda fazla hareketli değilseniz ve spor yapmıyorsanız, şeker içeriği yüksek besinlerden aldığımız enerjiyi harcayamayız ve şişmanlarız” ifadelerini kullandı.