Amasya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, sahte plaka ve standart dışı plaka kullanımının önlenmesiyle bu tür araçlarla yapılacak olası terör eylemlerinin de önüne geçilmesinin sağlanacağı bildirildi.
676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun plaka işlemlerini ve özelliklerini düzenleyen 23. maddesinde yeni düzenlemeler yapıldığını belirten Amasya Emniyet Müdürü Fahri Bulut, araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 lira idari para cezası verileceğini, araç bilgilerinin doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araçların trafikten men edileceğini söyledi.
Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 lira idari para cezası verileceğine değinen Fahri Bulut, plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre ile izin verileceğini, bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilerek tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araçların yine trafikten men edileceğini, tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye bin 698 lira idari para cezası verileceğini ve tescil plakası takılıncaya kadar araçlar sahiplerinin aynı durumla karşılaşacaklarını anlattı. Başka bir araca ait tescilli veya sahte plakayı takan ve kullananlara 5 bin lira idari para cezası verileceğini, araçların trafikten men edileceğini ve bu kişilerin Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesi hükmüne göre de cezalandırılacağına da dile getiren Bulut, ayrıca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 131. maddesinde de değişikliğe gidilerek yetkisiz olarak tescil plakası basan ve dağıtanlara 10 bin lira para cezası verileceğini ve bu kişilerin Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesi hükmüne göre de cezalandırılacağını kaydetti.