Amasya Valiliği’nin hazırlattığı ‘Amasya kitabeleri ve mezar taşları’ adlı kitabın tanıtımı yapıldı.
Valilikte düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Salih Işık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamdi Yanık, kitap hazırlama komisyonunda görev alan Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza ayar, Muzaffer Doğanbaş, Yunis Kahraman, Halil Katmerlikaya, Hasan Serçe, Harun Küççük ve Turan Böcekçi ile gazeteciler katıldı.
Vali Salih Işık, Osmanlıca, Farsça ve Arapça yazılan mezar taşı yazılarının günümüz Türkçesine çevrilerek kitapta sunulduğunu belirtti. Amasya’nın tarihi ve kültürel bakımdan zengin bir şehir olduğunu vurgulayan Salih Işık, “Amasya 8 bin 500 yıllık bir tarihe sahip. Burada birçok medeniyet adeta bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlanmıştır. Bu halkalardan en önemlilerinden birisi de Osmanlı dönemidir. O dönemde bu şehir, Osmanlı İmparatorluğu şehzadelerine eğitim verilen bir eğitim merkezi görevi üstlenmiştir. Yaklaşık 200 yıl boyunca 12 şehzade burada eğitim almıştır. Bunlardan 7 tanesi Osmanlı sarayına padişah olarak dönmüştür. Bu şehzadeler buraya gelirken İstanbul’un sanatını, kültürünü, mutfağını ve havasını da getirmişler. İstanbul’un kokusunu ve rengini bu şehre işlemişlerdir. Bu şehirde yaşayanlar İstanbul’un kokusunun buraya sindiğini hissederler. Amasya böylesine güzel ve mübarek bir şehir. Burada yaşayan insanların birçoğu burada vefat etmiştir. Onların mezar taşları var. Camiler, medreseler ve hanlar var. Bu eserlerin çoğunda kitabeler yer alır. O dönemde yazılar Osmanlıca, Farsça, Arapça yazıldığı için günümüzdeki insanların bunları okuma şansları yok. Dolayısıyla bunları tercüme edip, Amasya’mıza ve Türkiye kamuoyuna sunmak bizim için bir görev halini aldı. Bu kitap aynı zamanda tarihe başka bir pencereden bakma şansı sunuyor. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Işık, Amasya İl Özel İdaresi’nin 2007 yılından bu yana kadar 17 eser bastırıp dağıtımını yaptığını söyledi.