Kurulduğu günden bu yana başarılı çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren Anadolu Kültürlerarası Dayanışma Derneği, Kore-Türkiye Kültürlerarası İletişim Etkinliği’yle yine başarılı bir organizasyona daha imza attı.

Beyoğlu Gençlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe ilginin yoğun olması nedeniyle çok sayıda katılımcı etkinliği ayakta güçlükle izledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Anadolu Kültürlerarası Dayanışma Derneği Başkanı Eda Özcan, dernek olarak bir büyük etkinliği daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dünya kültürlerini sanatsal ve geleneksel platformda tanımak ve Türk kültürü ile etkileşimlerini sağlamak amacıyla kurulan Anadolu Kültürlerarası Dayanışma Derneği’nin kâr amacı gütmeyen, sosyal ve kültürel bir kurum niteliğine sahip olduğunu kaydeden Özcan, “Türk kültürünü diğer ulusların kültürleri ile Türk misafirperverliği ve hoşgörüsü çatısı altında hep birlikte uyum içinde gerçekleştirdiğimiz çok uluslu projelerle bir araya getirmek, katılımcı olan tüm kültürlerin kendilerini anlatmalarını bir vasıta, Türk halkına da diğer kültürler ile buluşturmakta bir köprü görevi üstlendik.

Türkiye’nin ev sahipliğinde, kültürlerarası işbirliği ile gerçekleştirilen projelerle, Türkiye’nin diğer kültürlerle etkileşim, işbirliği, hoşgörü ve yakınlaşma istediğine, kültür zenginliğine ve dünya barışına verdiği önemi vurguluyoruz. 

Aynı sahnede, aynı projede dünya kültürlerini bir araya getiriyoruz. Bu kesinlikle tek taraflı değildir. Özellikle İstanbul’da yaşayan yabancıların etkinliklerimize katılmasını sağlıyoruz. Böylece kültürlerarası iletişimi de sağlamaya çalışıyoruz” diyerek etkinliğe destek verenlere teşekkür etti.

Kore İstanbul Başkonsolos Muavini Ok Sok Ko ise, Kore ile Türkiye arasındaki kültürel işbirliği ve kültürel çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

İstanbul İl Kültür Müdürü Nedret Apaydın, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da Kore ile Türkiye arasındaki ilişkiler üzerine birer konuşma yaptılar.

TRT Belgesel Mali ve İdari İşler Müdürü Esma Baran, kültürlerarası iletişimde gezi belgesel kanallarının seyredilmesinin önemi ve yenilenen TRT Belgesel’in yeni yayın vizyonu üzerine bir konuşma yaptı. Baran, TRT Belgesel kanalının kültürlerarası iletişimde önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çekerek belgesel kanallarının önemine vurgu yaptı. Baran’a konuşması sonrası Kültürlerarası İletişime Katkıda Bulunan En Başarılı Kanal Ödülü verildi.

Kore Turizm Örgütü, Muharip Gaziler Derneği, Kore Gazileri, LASİAD Turizm Komitesi faaliyetleri anlatılarak kültürlerarası etkileşimin gerekliliği anlatıldı.

10. Seoul Uluslararası Drama Ödülleri’nde En İyi Aktör seçilen oyuncu Engin Akyürek’in başarına değinilerek kültürlerarası iletişimde sanatın birleştirici gücü vurgulandı.

Kore’nin Seoul şehrine bağlı Seongbukgu ilçesi ile Beyoğlu Belediyesi’nin kardeş kent belediye projesine dair başarılı çalışmaları video-slayt şeklinde katılımcılara sunuldu.

Bedensel Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Demirel, engelli vatandaşlar ile birlikte etkinliğe katılarak engelli vatandaşların bu tür etkinliklere davet edilip onların katılımı sağlanarak diğer kültür kuruluşlarına örnek olunmasına dikkat çekti.

Tuana İstanbul Sanat Gençlik ve Spor Kulübü halk dansları topluluğunun çeşitli yörelerden sergiledikleri gösteriler büyük beğeni toplarken Anadolu Lisesi öğrencilerinin özverili çalışmaları sonucu sahnede Korece şarkılar seslendirmeleri ve etkinlik boyunca programı Türkçe ve İngilizce sunmaları takdir topladı.

Tasarımcı Kübra Rendecioğlu’nun Kore Hanbok Geleneksel Kiyafetler Show’u katılımcıları mest ederken Asia Chai Art Cafe tarafından yapılan Türk mutfağına özgü yemek çeşitleri ile Asya çayları katılımcılara sunularak etkinlik süresince sıcak bir ortamın oluşması sağlandı.

Etkinlikte, Barbend Sanatevi kurucusu Ayten Bakoğlu, Geleneksel Türk Kaat-i Sanatının güzel örneklerini sergiledi.

Etkinliğe katılanlar arasında Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Arif Köklü de yer aldı. 

Etkinliğin sonunda emeği geçenlere çeşitli ödüller ve plaketler verildi. 

Haber ve Fotoğraf: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU