Andırın ilçesinde, 8 yıldır "talasemi major" hastalığıyla mücadele eden çocuk, ablasından alınan ilikle yaşama tutundu.

Boztepe köyünde yaşayan Mustafa-Zeynep Çöz çiftinin 3 çocuğundan en küçüğü olan 9 yaşındaki Soner Çöz'e henüz 6 aylıkken yüksek ateş şikayetiyle götürüldüğü hastanede "talasemi major" hastalığı teşhisi konuldu.

Bir süre Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde tedavi gören Çöz, hastalığı nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kaldı.

Doktorları, yıllardır çocuklarının hastalığına çare arayan aileye ilik nakli yapılması gerektiğini söyledi. Kardeşten alınan ilik naklinin daha sağlam olduğunu öğrenen Çöz çifti, doku uyumu için ailece tahlil yaptırdı.

İlk olarak 11 yaşındaki Samet Çöz kardeşine iliğini vermek istedi ancak tahliller olumsuz çıkınca bu sefer abla Fatma Çöz hastaneye gitti. Ablasının sonuçlarından mutlu haber gelince Soner Çöz'e Adana Acıbadem Hastanesinde başarılı şekilde ilik nakli yapıldı.

Kardeşlerinin desteğiyle hayata tutunan Soner Çöz, şimdi 15 günde bir kontrole giderek yaşamını sürdürüyor.

Anne Zeynep Çöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun ablasından alınan ilik nakliyle hayata tutunmaya çalıştığını söyledi.

Çocuğunun bu hastalığına henüz 6 aylıkken yakalandığını dile getiren Çöz, şunları söyledi:

"Oğlum yaklaşık 8,5 yıldır Adana'da tedavi görüyordu. Hastalığından dolayı okulunu bırakmak zorunda kaldı. Bu da bizi çok üzdü. Doktorlar tek çare ilik nakli olduğunu belirtiyordu. Sonra ailece tahlil yaptırdık. İlk önce ortanca evladım hastaneye gitti ancak istediğimiz sonuç çıkmadı. Ardından kızım büyük bir heyecanla hastaneye koştu. Müjdeli haber Fatma'dan gelince oğluma ilik nakli gerçekleştirildi. Çok mutluyuz ve güzel bir kardeşlik örneği oldu. Ablası kardeşine yeni bir hayat verdi."

İnşaat işçisi baba Mustafa Çöz ise 9 yıl sonra oğluna yeniden kavuştuğunu anlattı.

Çocuklarının kardeşlerine bağlılığı karşısında çok etkilendiklerini dile getiren Çöz, "Çocuğumuzun sağlığına bir an önce kavuşması için doktorların söylediklerini evimizde uyguluyoruz. Bakım ve hijyene çok önem veriyoruz, moralini iyi tutmaya çalışıyoruz. Oğlumuzun sağlına kavuşması için elimizden geleni yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Çöz, oğlunun evde özel eğitim alması için girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Soner Çöz de ablasının kendisine yeni bir hayat verdiğini vurguladı.

Kardeşlerinin kendisine gösterdiği desteği unutmayacağını kaydeden Soner, "Şimdi daha mutlu ve umutluyum. Bir an önce yağa kalkıp her çocuk gibi normal bir hayat yaşamak istiyorum. Allah kimseye böyle hastalık vermesin verirse de benim kardeşlerim gibi kardeş versin" şeklinde konuştu.