Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 8'ini karşılayan Kahramanmaraş'ın, Andırın ilçesinde kurulan 90 dekarlık alanda yılda 70 milyon kilovatsaatlik elektrik üretileceği açıklandı. 'Dilek RES' adı verilen rüzgar enerji santrali için açıklamalarda bulunan genel koordinatör Ahmet Akdemir, Kahramanmaraş'ın Türkiye'de en fazla enerjinin üretildiği il konumunda olduğunu ifade etti.

Enerji üretiminin termik santral, baraj ve HES'lerden sağlandığı Kahramanmaraş'ta, kentin ilk rüzgar enerji santrali Andırın ilçesine bağlı Alanlı Mahallesi'nde 90 dekarlık alanda kuruldu. Bir enerji firması tarafından yapımı tamamlanan santralde 10 türbinle enerji üretilmeye başlandı.

Enerji firmasının genel koordinatörü Ahmet Akdemir, yaptığı açıklamada, "Dilek RES" adı verilen rüzgar enerji santralinin yıllık 70 milyon kilovatsaat enerji üretiminde bulunacağını ifade etti.

Santralin Kahramanmaraşlı iş adamları tarafından kurulduğunu dile getiren Akdemir, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş, termik kapasitesiyle birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'de en fazla enerjinin üretildiği il konumunda. Yine ülkenin en fazla HES projesinin yer aldığı kenti konumunda. Kentteki 63 'HES' projesine ilaveten firmamız bir de 'RES' projesi ekledi. Proje kapsamında 10 türbinin inşaatı tamamlandı. 91 metre kule yüksekliği ve 117 metre kanat genişliği ile Türkiye'de kullanılan en geniş kanatlı rüzgar gülü olan tribünler toplam 27,5 megavat kurulu güce sahip."

Türkiye'de üretilen elektrik enerjisinin yüzde 50'sinin doğalgaz santrallerinden üretildiğini, doğalgazın da dışarıdan ithal edildiğine dikkati çeken Akdemir, rüzgar, güneş ve HES gibi yenilenebilir kaynakların devreye sokuldukça ülkenin doğalgaz için dışarıya ödediği dövizin azalacağını, bu paraların Türkiye'nin gelişmesi için kullanılacağını kaydetti.

Proje İnşaat Müdürü Yusuf Öz ise kurulan 10 türbinden 3'ünün devreye alındığını, üretilen enerjinin ülkenin elektrik hattına bağlandığını belirtti.