Keçiören Belediyesi tarafından gençlerin üretime katılması ve potansiyellerini doğru değerlendirmeleri için hayata geçirilen "1453 Genç Girişimci Projesi"nde gençler ilk derslerini Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’tan aldılar.
Keçiören Belediyesi ve KOSGEB işbirliğinde kendi işini kurmak isteyen gençler için "1453 Genç Girişimci Projesi" ile uygulamalı girişimcilik eğitiminin startı verildi. Şehzade Gençlik Merkezindeki ilk derse Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ile KOSGEB Ankara Siteler Müdürü Erdal Çınar katıldı. Ak, bu projenin KOSGEB ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri 2. proje olduğunu belirterek, "İlki 1071 Kadın Girişimci Projemizdi. Gençlerimiz için olan bu projeye de 1453 ismini verdik. Sembolik tarihleri seçiyoruz ama istiyoruz ki bu rakamların çok çok üzerinde insan bu projelerden faydalansın. 1071 tarihini seçmemizin nedeni Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasında kadınların rolü büyüktü. O nedenle kadınların cesaretle istihdama da katılmalarında bu rakamı proje ismi olarak belirledik. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde 21 yaşındaydı, idealist genç bir komutandı. Biz de bu rakamdan feyz alarak gençlerimizin de büyük hayalleri, büyük hedefleri olsun istiyoruz" dedi.
“Üniversitedeyken işe girdim ve bambaşka bir kapı açıldı”
Özel sektör tecrübesinin önemine de dikkat çeken Ak, "İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum ama hiç kamuda çalışmadım. İnsanın kaderinin içerisinde önemli dönemeçler vardır. O dönemeçler yeni yollar çizer. Üniversitedeyken bir dersten bütünlemeye kalmış ve bir dönem kaybetmiştim. Bursum ve kredim kesilince çalışmak zorunda kaldım. İstanbul’da girdiğim o iş ile bütün hayatım değişti, o yolda devam ettim, kendi işimi kurarak başkalarına da istihdam imkanı sağladım" diye konuştu.
“Türkiye’nin geleceği özel sektörde”
"Burada bulunmanızda hayatınızda önemli bir makas değişikliği olabilir" diyen Ak, Türkiye’nin geleceğinin özel sektörde olduğunu vurgulayarak, "Üretemezsek büyüyemeyiz. O nedenle vizyoner olun, üretin, ilk adımınızı attınız, azmedin ve devamını getirin. Bize düşen sizin yolunuzu açmaktır, yolunuz açık olsun" şeklinde konuştu. Gençlere tavsiyelerde bulunan Ak ayrıca insanın kendi işinde çalışmasının özgürlük olduğunu da sözlerine ekledi.
Proje sayesinde yeni iş kapıları açılırken, genç işsizliğin azaltılması, genç iş gücü potansiyelinin üretime dahil edilmesi, vizyoner gençlerin desteklenmesi hedefleniyor. 2 yıl sürecek projeye 18-35 yaş arası gençler başvuru yapabilecek. Şehit, gazi aileleri ve engelli vatandaşların öncelikli olduğu proje ayrıca teknik-mesleki eğitim ve üniversite öğrencileri ile mezunlarını kapsayacak. 30 kişilik gruplar halinde 32 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimi alan gençler sertifikalarına kavuşacak. Ayrıca başarılı iş adamlarının tecrübelerini dinleyerek vizyonlarını geliştirme imkanı yakalayacak gençler, teknik gezilere de katılarak üretim çarkını yerinde inceleme imkanı da elde edecekler.
50 bin TL’lik hibe
Projenin bir diğer faydası ise yapılacak girişimcilik anketi sonrası genç işsizlik envanterinin oluşturulması olacak. Sadece Keçiören’den değil tüm Türkiye’den gençlerin başvurabileceği projede mülakatla gençlerin kariyer hedefleri ve idealleri belirlenecek ve geleceğin genç iş adamlarını KOSGEB de 50 bin TL’lik hibe ile destekleyecek.