Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moldova Gökoğuz Yeri Vulkaneşti şehrinde yaptırılan parka "15 Temmuz Şehitlerini Anma Parkı" adı verildi.
Moldova’da önemli projelere imza atan TİKA, projelerine yenilerini eklemeyi devam ediyor. Bu kapsamda farklı sektörlerde birçok projeyi hayata geçiren TİKA tarafından Moldova’da Gök oğuz Yeri Vulkaneşti şehrinde yaptırılan parka 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde şehit olanlar anısına "15 Temmuz Şehitlerini Anma Parkı" adı verildi. TİKA tarafından tamamlanan proje düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Gökoğuz Yeri Başkanı Irina Vlah, Gökoğuz Yeri Dışışleri Bakanı Vitali Vlah, Vulkaneşti Bölge Valisi Fiodor Terzi, Vulkaneşti Belediye Başkanı Viktor Petrioğlu, T.C. Kişinev Büyükelçisi M. Selim Kartal ve TİKA Kişinev Koordinatörü Canan Alpaslan katıldı.
Gagauz Yeri Başkanı Irina Vlah, törende yaptığı açıklamada Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan silahlı darbe girişiminde hayatlarını kaybedenlerin acısını paylaştığını, yaşanan olaylardan dolayı derin üzüntü duyduklarını ve Türk halkının yanında olduklarını belirtti. Gagauz Yeri Başkanı Irina Vlah açıklamalarının devamında, “Bugün Kardeş Türkiye halkı, TİKA aracılığı ile Gagauzya için, Vulkaneştili çocuklar için güzel bir hizmet yaptı. Bu parkın adı “15 Temmuz Şehitlerini Anma Parkı”. 20 gün önce Türkiye’de bir darbe girişimi oldu. 200’den fazla insan öldürüldü. Bu acı hepimizi üzmüştür. Türkiye zor zamanlarımızda hep yanımızdaydı, biz de bu zor günlerde Türkiye’nin yanında olmaya hazırız. Bugün bu parkta oynayan çocuklar 10 yıl, 20 yıl sonra Türkiye’nin çocukları ile dost ve kardeş olsunlar. Türkiye bize her zaman yardım ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a büyük yardımları için teşekkür ediyorum. Yaşasın Gagauzya- Türkiye işbirliği” ifadelerinde bulundu.
“Türk halkı kahramanlık destanı yazdı”
Darbe girişimi esnasında bir ziyaret vesilesi ile İstanbul’da bulunan Vulkaneşti Belediye Başkanı Viktor Petrioğlu ise sokaklarda tanklar ve silahlarla yaşanan dehşete, ardından askerlerin silahlarını bıraktıkları anlara bizzat şahit olduğuna değinerek Türk halkının sokaklarda bir kahramanlık destanı yazdığını anlattı.
T.C. Kişinev Büyükelçisi M. Selim Kartal ise, Gagauz kardeşlerimizin zor günlerimizde verdiği desteğe teşekkür ederek, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminden Türkiye’nin pekişen birlik ve beraberlik duygularıyla daha da güçlenerek çıktığını ifade etti. Demokratik değerleri korumak için, ülkesi ve milleti için canlarını feda eden 260 şehide duyduğu minneti ve ailelerinin acılarını paylaştığımızı dile getiren Büyükelçi Kartal, FETÖ terör örgütünün hem Türkiye hem de faaliyette bulunduğu diğer ülkeler için oluşturduğu tehditlere değindi.
TİKA Kişinev Program Koordinatörü Alpaslan ise, "Türk-Gagauz Kardeşlik Parkı" ismi verilmesi planlanan parkın isminin ülkemizde yaşanan darbe girişimi ve darbenin karşısında duran şehitlerin ardından Vulkaneşti Belediye Meclisi’nin kararıyla "15 Temmuz Şehitlerini Anma Parkı" olarak değiştirildiğini belirtti. Alparslan, Gagauz halkının gösterdiği bu yakınlığın güçlü kardeşlik bağlarının en somut örneği olduğunun altını çizdi.
Vulkaneşti şehrinde TİKA desteğiyle hayata geçirilen projelerin önümüzdeki dönemde sağlık ve su temini alanlarında da genişleyerek devam etmesi öngörülüyor.