Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) 20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri, törenle sahiplerini buldu.
TÜRKSAV 20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu. TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, Ahmet Yesevi Üniversitesinin Kazakistan’ın Türkistan kentindeki yerleşkesinde düzenlenen törende, vakıflarının, Türk dünyasının, kültür dünyası olması felsefesinden hareketle, 20 yıl önce bir grup yazar, sanatçı ve akademisyen tarafından kurulduğunu söyledi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde her yıl Çankaya Köşkü’nde yapılan ödül törenlerinin daha sonra farklı mekanlarda düzenlendiğini ifade eden Akengin, bu yılki töreni Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşadığı topraklarda gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını vurguladı. Türk dünyasının birliğinden söz ettiklerinde, bazı odakların bunu çarpıttığını savunan Akengin, "Her Türk milletinin kendi devleti, sınırları, bağımsızlığı, bayrağı altında olmasını çok büyük zenginlik olarak görüyoruz. Türk dünyası birliği, kültür birliğidir, gönül birliğidir. Başka birlikler oluyor da niye Türk dünyası birliği olmasın?" dedi. Akengin, annesinin vefatı dolayısıyla törene katılamayan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’a, ev sahipliği için teşekkürlerini iletti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Eş Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ise üniversitelerinin, Türkistan ve Türk dünyası için son derece önemli bir gün yaşadıklarını dile getirdi. Kutalmış, "Şu anda bulunduğumuz topraklar tarihte insanlık, dinler, kültürler vesaire bakımından dünyanın en ileri, en medeni, fevkalade önde olan topraklarıydı. Üniversitemiz, bu aziz topraklarda 25 yıl önce kuruldu. Türk dünyasının pek çok bölgesinden öğrenciler ve hocalar buraya gelerek hizmette bulunuyorlar, eğitim görüyorlar." diye konuştu.
Daha sonra, ödüller sahiplerine takdim edildi. TÜRKSAV 20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri’ne layık görülenler şöyle:
"Prof. Dr. Musa Yıldız - Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı, Ganire Paşayeva - Azerbaycan milletvekili, Marhabat Baygut - Kazakistanlı yazar, Bahtıgül Kalambekova - Kırgızistanlı büyükelçi, Doç. Dr. Kudret Bülbül - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı, Mehmet Bozdağ - TRT dizisi Diriliş Ertuğrul’un yapımcısı, Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun - Gaziantep Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan - Baksı Müzesi kurucusu, Dr. Yusuf Gedikli - Dil bilimci, yazar, Prof. Dr. Alaybey Karoğlu - Ressam, Ziya Sözen - Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı, Abdulhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi (ADEKSAM) - Makedonya’da kurulan ilk Türk sivil toplum kuruluşu."
Tören sonrası, "Türk Cumhuriyetlerinin Bağımsızlıklarının 25. Yılı" paneli gerçekleştirildi.