Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Kızılay Meydanı’nın ismini “15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı”, Genelkurmay Kavşağı’nın ismini “15 Temmuz Şehitler Meydanı” olarak değiştirdi. 15 Temmuz darbe girişimine karşı ilk kurşunu sıkan şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in ismi ise İrfan Baştuğ Caddesi’ne verildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez toplandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında toplanan mecliste 15 Temmuz demokrasi şehitleriyle ilgili pek çok karar alındı. Saygı duruşu ve şehitlere Fatiha okunması ile açılan Meclis’te, siyasi parti grup başkanvekilleri ve meclis üyeleri, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili konuşma yaptı. Darbe girişimi sırasında yaşananlarla ilgili bilgilerin, birlik beraberlik, uzlaşma ile ilgili mesajların verildiği konuşmaların ardından başkanlık yazıları ve önergeler görüşüldü.
15 Temmuz ve demokrasi şehitleri görüşüldü
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararlara göre; Ankara’nın önemli caddelerinden İrfan Baştuğ Caddesi bulvar yapılarak FETÖ terör örgütü yandaşı Semih Terzi’yi alnından vurarak, darbeye karşı ilk kurşunu sıkan Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in adını aldı. Meclis üyeleri, Kızılay Meydanı olarak bilinen Hürriyet Meydanı’nın isim değişikliğiyle ilgili başkanlık yazısı ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Ankara’da Demokrasi Meydanı bulunması nedeniyle, ismi Kızılay Demokrasi Meydanı konulması düşünülen Kızılay Meydanı’na “15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı” adı verildi. FETÖ lideri Fetullah Gülen’in adını çağrıştırdığı için Keçiören’de bulunan Gülen Caddesi’nin de adının “Güldalı Caddesi” olarak değiştirilmesine karar verildi.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki grupların ortak önergeleriyle alınan diğer kararlar ise şöyle:
Ankara’da şehit olanların yakınlarına, Büyükşehir Belediyesi veya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin kurduğu şirketlerde karşılanmak suretiyle konut temin edilmesi, konut verilen ailelerin eşya ve ihtiyaçlarının karşılanması, ayrıca şehit yakınları ve gazilerin işe alınması konusunda öncelik tanınacak. 15 Temmuz’u unutturmamak için kentte uygun görülen bir yere müze kurulacak. Müzede tanklarla ezilen araçlar, şehitlerin ve gazilerin ilgili bilgi ve hatıralar, o güne ait fotoğraf, video ve ses kayıtları bulunacak. Her yıl ‘15 Temmuz’u Anma Haftası’ oluşturulması konusunda karar alınarak, bu hafta içinde çeşitli etkinlikler yapılacak. 15 Temmuz’da yaşananların gelecek kuşaklara aktarılması için bilgilendirme amaçlı kitap, broşür, cd veya uygun görülecek diğer yöntemlerle yayınlar hazırlanacak. Darbe girişimi sırasında hasar gören kamu kurum ve kuruluşların onarımı ve yapımı için talepte bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapılacak. Ankara sınırları içerisinde yaşayan şehit yakınlarına yaşadığı ev veya apartmana asılmak üzere şehitlik beratını temsil eden nitelikte plaket yapılarak asılacak ve ayrıca evlerinde köşe oluşturulacak. Karşıyaka Mezarlığı içerisinde ‘15 Temmuz Şehitliği’ olarak özel alan tahsis edilecek.