Ankara ile Katar’ın başkenti Doha imzalanan Kardeş Kent Protokolü anlaşması ile kardeş şehir oldu.
Ankara ve Doha imzalanan Kardeş Kent Protokolü anlaşması ile kardeş şehir oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda imzalanan Protokole Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Katar Belediye ve Çevre Bakanı Mohammet Bin Abdullah Al-Rumaıhı ve beraberindeki heyet katıldı.
İmza töreninde yaptığı konuşmada Başkan Gökçek, ”Bugün burada sayın bakanla beraber çok derin tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Katar’ın başkenti Doha ile Kardeş Kent Protokolü imzalamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Türkiye ile Katar arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda çok güzel ilişkiler bulunmaktadır. Özellikle bölgemizde yaşanan siyasi sorunların çözümü için iki ülke arasında en üst düzeyde tam bir iş birliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra her ülke iş adamları da yaptıkları yatırımlarla ülkelerimizin gelişmesine ve halklarımızın refahına önemli derecede katkıda bulunmaktadırlar. Biz de başkentler olarak bu güzel işbirliklerini taçlandırmak amacıyla şehirlerimiz arasında bilgi ve deneyim paylaşımına imkân verecek ve halklarımız arasındaki dostluğu geliştirilmesine vesile olacak Kardeşlik Protokolü’nü inşallah bugün hayata geçiciceğiz. İnanıyorum ki bundan sonra her konuda daha yakın iş birliği yapacağız. Halklarımızı kaynaştıracak birçok faaliyeti gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Gerek Katar gerekse ülkenin başkenti Doha bölgesinin çok hızlı gelişmekte olduğuna dikkat çekerek uluslararası proje yatırımcıları içinde cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Gökçek, şunları kaydetti:
“Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız projelerle hem Türkiye’de hem de dünyada birçok ilki gerçekleştirerek örnek bir belediye olmanın gayreti içerisindeyiz. Bu protokolünün imzalanmasıyla beraber iki tecrübenin bir araya gelmesi her iki kentin halklarının yararına olacak. Birçok faaliyet içinde temel teşkil edecektir. Özellikle Ankara’nın ve Doha’nın iş adamlarının bundan sonra karşılıklı olarak çok daha büyük yatırımlara gireceğini düşünüyorum. İmzalayacağımız bu protokolün her iki tarafa da hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum."
Katar Belediye ve Çevre Bakanı Al-Rumaıhı ise Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Doha şehir olarak gelişmiş bir şehirdir. ’Akıllı Şehirler’ diye tabir edilen bir şehirdir. Çok yüksek teknolojiyle donatılmış bir takım teknolojilerin uygulandığı bir şehirdir. Böyle bir anlaşmaya imza atacağımdan çok mutluyum. Bu anlaşmayla her iki taraftara birbirinin deneyimlerinden yararlanmasına vesile olacaktır ve başkentleri daha da ileriye göçürecektir. Temenni ederim ki bu anlaşma, hemen uygulamaya geçsin ve iki ülke halkı bundan yararlansınlar” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başkan Gökçek ve Bakan Al-Rumaıhı Kardeş Kent Protokolü anlaşmasını imzalanıp, birbirlerine karşılıklı olarak hediyeler takdim ettiler.