Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Türkiye’nin en büyük kışlalarından biri olan 4. Kolordu Komutanlığı’na da ev sahipliği yapan Mamak’ta halkın darbeye karşı duruşunu anlattı.
15 Temmuz darbe kalkışmasının gerçekleştiği gece milyonlarca vatandaş canı pahasına darbeye karşı durarak dünyaya büyük bir demokrasi dersi verdi. Başkent’te sokağa dökülen yüz binlerce vatandaş başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genelkurmay ve TBMM olmak üzere stratejik noktalarda bedenini siper ederek darbeyi engelledi. Karanlık bir geceyi aydınlığa çeviren bu destansı mücadelenin yaşandığı stratejik noktalardan birisi de Başkent’in en büyük ilçelerinden birisi olan Mamak oldu. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kışlalarından biri olan 4. Kolordu Komutanlığı’na da ev sahipliği yapan Mamak’ta o gece sağcısı-solcusu, ihtiyarı-genci, kadını-erkeği, AK Partilisi-MHP’lisi tankların önüne çıktı.
Darbe gecesinde halkın direnişini anlatan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, F-16 seslerini ilk duyduğunda bir darbe girişimi olacağının tahmin edilmediğini ancak ilerleyen dakikalar içerisinde durumun vahametini öğrendiklerini ifade etti. Bir darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra vakit kaybetmeden hareket ederek binlerce Mamaklı ile birlikte Mamak Caddesi üzerinde bulunan AK Parti İlçe Başkanlığı’nın önünde toplandıklarını kaydeden Akgül, “Mamak’ta Türkiye’nin en büyük kışlalarından biri olan 4. Kolordu Komutanlığı’ndan çıkan tanklar Genelkurmay’a doğru hareket ediyordu. AK Parti Mamak İlçe Başkanımız Muhammet Abdullah Özer ile birlikte ilçe teşkilatımızın önünde toplanan binlerce Mamaklı ile 4 tankı durdurduk. Durdurduğumuz tankların içerisinden çıkan darbeci bir komutan da etrafa rastgele ateş açtı. Açılan ateşle bir arkadaşımız yaralandı ve ertesi gün şehit düştü. Yine o gece orada bulunan ve kalp krizi geçiren bir arkadaşımızı da kaybettik. O gün meydanda binlerce kahraman, binlerce vatansever gördüm” dedi.
F-16’ların birkaç kez üzerilerinde sonik patlama gerçekleştirdiğini belirten Akgül, “Ancak vatandaşlarımız arasında en ufak bir dağılma, en ufak bir korku görmedim. Tam tersi karşısında silah kuşanmış asker gören vatandaş çok daha kararlı bir şekilde orada durmaya başladı. O gece ilçe teşkilatının önüne toplanan binlerce Mamaklı’ya sürekli olarak itidalli olma çağrısında bulunduk. Gecenin ilerleyen saatlerinde gelen emniyet mensubu arkadaşlarımıza tankların içerisinden çıkardığımız askerleri teslim ettik” dedi.
Akgül şunları söyledi:
“O gece bize Mamak’ta bulunan 28. Mekanize Tugayı Eşref Akıncı Kışlası’ndan çok sayıda tank ve zırhlı aracın çıkışı olacağı yönünde bilgiler ulaştı. Bizler ilçe binasının önüne geçerken iş makinelerimizi kışlanın önüne yığdık. Ayrıca yine vatandaşlarımızın kritik noktalarda toplanması yönünde duyurularda yaptık. Kapkaranlık başlayan o gece canını malını hiçe sayarak tankların, kurşunların önüne çıkan vatandaşlar tarafından aydınlık bir güne çevrildi. Mamak’ta onlarca gazimize geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Şahit olduğumuz, gördüğümüz şey bu milletin içinde hala Çanakkale ruhu saklı. Söz konusu vatan olunca insanlar adeta şehit olmak için birbirleriyle yarışıyor. Konuştuğumuz gazilerin hepsi büyük bir kararlılıkla ve gururla bu gün olsa yine çıkarım diyor. Bu hain girişimi yapanlar zannettiler ki Türkiye o eski Türkiye. İnsanların evlerine kapanıp dışarıya çıkmayacaklarını düşündüler. Oysa ki millet olarak yakın tarihimizde yaşadığımız o hain darbeler hafızamızda yer etti. Karanlık darbe dönemlerinin bu ülkeye neler kaybettiğini de herkes biliyor. Haliyle insanlar hem milli iradeye sahip çıkmak için hem de o karanlık günlere geri dönmemek için kutlu bir şahlanış gösterdi.”