Ankara Büyükşehir Belediyesi, bugün Cumhuriyet Gazetesi ve ondan alıntı yapan bazı internet sitelerinde yer alan Belediyenin 553 Milyonu Kayıp başlıklı haberin gerçeklerle ilgisi olmadığını, haberin algı oluşturmaya yönelik olduğunu belirterek, İddia edilen kayıp rakamı, 2012 yılına kadar defter usulü ile yapılan çalışmaların otomasyona geçiş sistemindeki aksaklıktan kaynaklanmıştır. Herhangi bir kayıp yoktur denildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada; bugün Cumhuriyet Gazetesi’nde "Belediyenin 553 milyonu kayıp", "Başkentin parası nereye gitti, kimse bilmiyor" şeklinde yer alan haberle ilgili şu açıklama yapıldı:
"Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımızın kendi verilerine göre, Ankaralıların cebindeki 553 milyon TL’nin noksan olduğuna ilişkin Cumhuriyet Gazetesi’nin 16.05.2016 tarihli haberi gerçeği yansıtmamaktadır. İşin aslı şöyledir:
Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nın iş ve işlemlerinin takibi amacıyla 2012 yılına kadar defter usulü yapılan çalışmaların otomasyon sistemine geçiş amacıyla ’yazım programı’ alımı ihalesi yapılmıştır. İhaleyi, Kaynak Holding’e bağlı BELSİS Bilgisayar Yazılım İletişim Hizmetleri Tic. San. Ltd. Şti. kazanmış ve programın yazılımını yapmıştır. İlgili firmanın yazılım işlemlerindeki hataları dolayısıyla kayıtlarımızda sayım noksanı diye tanımladığımız sonuç ortaya çıkmıştır. Sözleşmesi sona erdirilen firmanın program yazılımındaki bu hatanın düzeltilmesi çalışmaları devam etmektedir. Belediyemiz birimlerince yapılan tüm ihaleler mevzuata ve hukuka uygun yapılmaktadır. Bugüne kadar tüm işlemler Sayıştay incelemesinden olumlu olarak geçmiştir. Sayıştay tarafından kesintisiz inceleme yapılmaktadır. Yıllar itibariyle mali denetim sonucu bu hususlarda incelenmiş ancak Cumhuriyet Gazetesi’nin haberini doğrulayacak hiçbir bulgu, sorgu veya ilam söz konusu olmamıştır. Belediyemiz birimlerince hukuka uygun olarak yapılan mal alımı sonucu, yine hukuka uygun olarak şartname doğrultusunda teslim alınan her türlü malın eksiksiz olarak yıllar itibariyle kaydı yine süresinde yapılmıştır. Program yazılımındaki hata dolayısıyla esas itibariyle birim kayıtlarında ve de fiilen taşınır olan mevcut mallar programda görünmemektedir. Programın hatası 2013 yılına ait olup üzerinde değişiklik yapılmadığı için sadece bu yıla ait hatadan kaynaklanan kayıtlar, 2014 ve 2015 yılında da görülmektedir. Hatanın fark edilmesiyle ilgili yazılım firmasıyla sözleşme sona erdirilmiş ve yeni program alınmıştır. Yeni programda hata bulunmadığı için 2014 ve 2015 mal kayıtlarında herhangi bir hata bulunmamaktadır. Sonuç olarak Cumhuriyet Gazetesi’nin bu haberi algı oluşturmaya yönelik, ön yargılı, cahilane, gerçekle hiçbir ilgisi olmayan, asparagas bir haberdir. Belediyemiz kayıtları tamamen resmidir. Kayıtlarımızda mallarımızın mevcudiyetiyle ilgili herhangi bir hata bulunmamaktadır. Demirbaş hesabının kasten algı yönetimiyle gerçeğe aykırı bir şekilde ’Kayıp’ olarak haber yapılmasını kınıyoruz."