Keçiören Belediyesi ve Engelliler Konfederasyonu’nun işbirliğiyle BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin kabulünün 9’uncu yılı nedeniyle özel bir program gerçekleştirildi.
Keçiören Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programa Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turan İşli ve BM Kalkınma Programı Temsilcisi Atilla Uras da katıldı. Programda “Farkındalık” isimli kısa filmin galası yapılırken, daha sonra Engelli Hakları Sözleşmesi’nin tarihçesi ve bugününü konu alan bir panel düzenlendi. Panelin oturum başkanlığını ise Belediye Başkanı Mustafa Ak üstlendi.
ENGELLİLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYORUZ
Sözleşmenin kabulünün yıldönümü vesilesiyle engelli haklarına dikkat çekmek için bir araya geldiklerini ifade eden Mustafa Ak, “Ülkemiz 30 Mart 2007 tarihinde attığı imza ile sözleşmeyi imzalayan ilk ülkelerden biri olarak bu konuda ne kadar hassas olduğunu gösterdi. Sözleşme, engellilerin aile yaşamından, kent yaşamına, istihdamından sosyal güvenliğine, çocuk, kadın ve yaşlı engellilerin durumundan ayrımcılığa kadar her konuda düzenlemeler getirerek fırsat eşitliği imkanı sundu” dedi. Yerel yönetimler olarak engellilerin hayata katılmalarını engelleyen her unsuru ortadan kaldırma yönünde gayret sarf ettiklerini belirten Başkan Ak, “Onların hayatını kolaylaştırmaya dönük adımlar atıyoruz. Yaptığımız Engelsiz Park ile, altyapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden hizmete açılacak Engelsiz Kent Meydanımızla Keçiören’i engelsiz bir şehre dönüştürmeye devam ediyoruz. Engelli Danışma Merkezimizle engelli vatandaşlarımız ve ailelerine yönelik bilgilendirme, rehberlik, yönlendirme ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Şu an Danışma Merkezimizden faydalanan engelli sayısı 2 bin 358” diye konuştu.
ARAMIZDAKİ FARK ENGEL OLMASIN
Engellilere yönelik nakil aracı, kişisel bakım vb. hizmetler de sunduklarını anlatan Başkan Ak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Üniversitesi, Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) ve TÜBİTAK işbirliği ile ilçemizdeki 334 parkı bedensel ve görme engelli vatandaşlarımız için ulaşılabilir hale getirdik. ‘Aramızdaki Fark Engel Olmasın’ projesi ile okullarımızın fiziki koşullarını engelli kullanımına uygun hale getirdik, okul girişlerine rampalar yaptık. 21 okulumuzda özel alt eğitim sınıfları açtık. Ayrıca Engelli Mesleki Eğitim ve Otistik Çocuklar Merkezi’nin açılmasına destek olduk. Türkiye Belediyeler Birliği önderliğinde dezavantajlı bireylerin istihdamı için eğitim ve koordinasyon projesini hayata geçirdik. Projeden şu ana kadar 1000 vatandaşımız faydalandı. Projemiz Ağustos ayına kadar devam edecek.
Keçiören TOGEM ile engelli vatandaşlarımıza 15 akülü araç vererek, gündelik hayatlarını kolaylaştırdık. Sosyal tesislerimiz engelli vatandaşlarımıza yüzde 50 indirimli hizmet vermeye devam ediyor.”
RAMPAYI ZORUNLU HALE GETİRECEĞİZ
Türkiye’de bir ilk olan ve engelli bireylerin toplumdan kopmadan yaşıtlarıyla sosyalleşmesine olanak tanıyan Engelli Gündüz Misafirhanesi’ni de hizmete açtıklarını hatırlatan Mustafa Ak, “Haftada 10 çocuğumuz bu merkezden yararlanıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Şube Müdürlüğü işbirliği ile çocuklarımızın ve ailelerin sosyal yaşam içinde desteklenmelerini sağlamak amacıyla ‘Mutluluğa Engel Yok’ projesini hayata geçirdik. Projeden 44 engelli çocuğumuz faydalandı. İletişimde engelleri kaldırmak için işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımıza özel işitme ve konuşma engelli hattını açtık. Böylece taleplerinizi bizlere iletebiliyorsunuz. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (E-KPSS) için 2 yıldır zihinsel, kronik, ortopedik, görme ve işitme engelli öğrencilere hizmet veren özel kurslar açıyoruz” dedi. Başkan Ak, ayrıca iki katlı da olsa tüm binalarda asansörü zorunlu hale getirdiklerini, kısa bir süre sonra bina girişlerinde de rampayı zorunlu kılacaklarını sözlerine ekledi.
TÜRKİYE ÖNCÜ KONUMUNDA
İshak Çiftçi ise, engellilerin toplumsal yaşamda hak ettiği yeri bulmaları için yaptıkları çalışmaların Engelli Hakları Sözleşmesi’ne dayandığını dile getirerek, “Ülkemiz engelli hakları bakımından öncü konumdadır. Hatta Türkiye dünyada ilk üçü zorluyor” dedi.
Turan İşli de Türkiye’nin Engelli Hakları Sözleşmesi’ni ilk imzalayan 81 ülke arasına girdiğine dikkat çekerek, “Bu sözleşme tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de engellilerin anayasasıdır” diye konuştu.