Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi, Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile açıldı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde oluşturulan birimin açılışı 25 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirildi. “Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi” açılış törenine; Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Aysun İdil, Tıbbi ve Cerrahi Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Emin Özmert, Ankara Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Muhammed Seyid Pehlivan ile çok sayıda davetli katıldı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Ankara Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Ateş Böcekleri” başlıklı proje ile kurulan rehabilitasyon merkezi aracılığıyla az görenlerin ve görme engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek hedefleniyor. Proje ile engellilerin bağımsız, üretken ve sosyal yaşama uyum sağlayabilecekleri eğitim programları uygulanacak. Bu kapsamda merkezde, ev, okul gibi gerçek yaşam alanlarının simüle edildiği mekanlar oluşturuldu. Türkiye’de, bu amaçla üniversite bünyesinde yapılandırılmış ilk ve tek oluşum niteliğindeki merkezde az görenlere ve görme engellilere yönelik görsel rehabilitasyon programları uygulanacak.
Konuyla ilgili olarak Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de bir ilk olarak Ankara’da Ajansımızın desteği ile oluşturulan bu yapılanma diğer iller için de bir örnek oluşturacak ve çok gereksinim duyulan bu tür hizmetlerin yaygınlaşmasına vesile olacaktır.”