Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu senenin ilk çeyreği itibariyle sanayi üretimimiz, geçen sene aynı dönemin yüzde 5,6 üzerinde. Çin ve Hindistan’ı hariç tutarsak, böyle bir performansın dünyada başka örneği yok. Geçen sene ekonomik büyümemiz yüzde 4 idi. Bu sene inşallah bu rakamın da üzerine çıkacağız" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Konya’da bir otelde düzenlenen, ’4. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı’na katıldı. Konferansta konuşan Hisarcıklıoğlu, 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya’nın uluslararası büyük bir organizasyona imza attığını söyledi.
Konya’nın, milli hayal ve hedef olan, yerli otomotiv sanayi için elini taşın altına koyduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Konya, milli hayalimiz ve hedefimiz olan, yerli otomotiv sanayi için de elini taşın altına koymuş durumda. Konya, bu işe ilk olarak 2008’de, otomotiv yan sanayide kümelenme projesi ile başladı. Sonra 2010’dan başlayarak ’Ar-Ge ve İnovasyon’, ’Elektrikli Otomobil’, ’Yerli Motor’ temalarıyla, OSEG konferans serilerini düzenledi. Bugün de ’Yerli Otomobil’ teması ile bu serinin 4. konferansındayız. Bu vizyonundan dolayı Konya Sanayi Odamı kutluyorum. Bir Oda, ilinin üretimi için işte bu şekilde, vizyoner anlayışla çalışır. Yerli otomobil için gereken babayiğidi çıkarmak da Konya’ya yakışır" diye konuştu.
"KONYA’YA DAHA BÜYÜK HEDEFLERE ULAŞMAK YAKIŞIR"
Konya’nın sanayi kültürü ve üretim gücünün geldiği noktayı örnekler vererek anlatan Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"10 sene önce Türkiye’nin en büyük bin sanayi firması arasında toplam 13 Konyalı sanayicimiz vardı. Şimdi bu sayıyı neredeyse ikiye katladınız, 24’e çıkarttınız. Bunu devlet teşvikleriyle, kamu imkanlarıyla değil, kendi girişimci gücünüzle, inancınızla, azminizle başardınız. Şimdi Konya’ya daha büyük hedeflere ulaşmak yakışır. Konya bizim kadim medeniyetimizin başkentlerinden biri. İçinde bulunduğumuz bu yeni asırda, yeni bir medeniyetin inşası için mücadele veriyoruz. Bunun yolu bilimde, sanayide ve teknolojide güçlü olmaktan geçiyor. Bugün dünyada etkili olan ülkelerin hepsi, bu alanda güçlü ülkeler. İmalat sanayinin kıymetini de herkes anladı. Bizim de imalat sanayinde sıçrama yapabilmemiz için, yerli, yenilikçi ve yeşil üretime odaklanmamız şart. Zamanında bazı basiretsiz idareciler yüzünden, hem yerli otomobil, hem de yerli uçak konusunda, kendi ayağımıza çelme takmışız. Çok şükür bugün hem kamuda hem özel sektörde, daha bilinçli, daha özgüvenli yöneticilerimiz var. Biz bunu yapamayız diyen o eski zihniyetin yerini, yapabiliriz, daha da iyisini üretiriz diyen, kendine güvenen bir iş yapma kültürü aldı. İşte bunun sonucu hem Konya’da hem de Türkiye’de ortada. Buranın insanı işinin ehlidir, çalışkandır, dürüsttür."
Konya’nın OSB sayısı ve yatırım teşvikli yatırımlarda ikinci sırada olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Konya OSB’ye, son 2 senede 400 milyon dolar yabancı yatırım geldiğinin bilgisini verdi.
"OTOMOTİV, TÜRKİYE’NİN 1 NUMARALI İHRACATÇI SEKTÖRÜ HALİNE GELMİŞTİR"
Konya-Mersin Demiryolu Hattı hayata geçtiğinde, özellikle otomotiv sektörü için önemli olan, limana doğrudan ulaşımın sağlanacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Böylece Konya, Türkiye’nin 2’nci Marmara Havzası olarak yükselecek. Yani şimdiden burada yatırım yapıp, yerinizi alın. Motorlu araç üretiminde Avrupa’da 6’ncı, otobüs ve hafif ticari araç üretiminde 1’inci, kamyon üretiminde 2’nci sıradayız. 2016 ilk 4 ayda otomotiv üretimi yüzde 3, ihracat yüzde 7 arttı. Yabancı sermayeli firmaların, üretim merkezi olarak Türkiye’yi seçmelerinin de katkısıyla, otomotiv, Türkiye’nin 1 numaralı ihracatçı sektörü haline gelmiştir. Bugün Türkiye’nin ihracat şampiyonu firması da otomotiv sektöründen çıkmıştır. Otomotiv sanayi ihracatının yüzde 79’unu Avrupa’ya yapıyoruz. Bu durum, sektörümüzün yüksek kalitede üretimini de gösteriyor. Otomotiv sektöründe bir üretim üssü haline gelen Türkiye’nin, teknoloji ve tasarım üssü haline gelmesini hedefliyoruz. Avrupa ve Ortadoğu’ya ulaşım için en uygun yatırım yeri Türkiye’dir" şeklinde konuştu.
"2015’te pek çok çalkantı yaşadık. Ama nasıl dinamik bir ekonomi olduğumuzu ve temellerimizin sağlamlığını gösterdik" ifadelerini kullanan Hisarcaklıoğlu şunları söyledi:
"2015’te 690 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 222 milyar lira makine ve teçhizat yatırımı yaptık. Bavul ticareti de dahil 152 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik. Uluslararası taşımacılık hizmetlerinden 14 milyar dolar, turizmden 27 milyar dolar döviz kazandırdık. Yurtdışında 5,1 milyar dolar tutarında yeni yatırıma imza attık. Özel sektör kaynaklı tüm bu başarılar, bizlere moral ve cesaret veriyor. 2016 yılında da kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bakın bu senenin ilk çeyreği itibariyle sanayi üretimimiz, geçen sene aynı dönemin yüzde 5,6 üzerinde. Çin ve Hindistan’ı hariç tutarsak, böyle bir performansın dünyada başka örneği yok. Geçen sene ekonomik büyümemiz yüzde 4 idi. Bu sene inşallah bu rakamın da üzerine çıkacağız. Ama riskleri de göz ardı etmeyeceğiz. FED’in faiz artırım sürecine başlamasıyla birlikte, yeni bir küresel finansal yapı ortaya çıkıyor. Borçlanmak daha maliyetli ve daha zor hale geliyor. Kamu ve özel sektör olarak bu yeni ortama adapte olmalı ve buna uygun yeni politikalar tasarlamalıyız."