Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, son 6 yılda 5 bin gecekondu, bina ve metruk yapıyı yıktı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, 2011 yılında 404, 2012 yılında 813, 2013 yılında bin 555, 2014 yılında ise 662 gecekondu yıktı. Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bünyesinde geçen yıl kurulan Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü ekiplerinin de 2015 yılında bin 137 gecekondu, bu yılın ilk 3 ayında da 429 gecekondu ve metruk bina yıkmasıyla, Büyükşehir Belediyesi’nin son 6 yılda yıktığı gecekondu, bina ve metruk yapı sayısı 5 bin olarak gerçekleşti.
YIKIMLAR, UZMAN BELEDİYE PERSONELİ EKİPLERİ TARAFINDAN YAPILDI
Uzman ekipler tarafından gerçekleştirilen yıkım çalışmaları şöyle:
Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında gösterilen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde bin 220 gecekondu, Altındağ Hacıbayram-Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de 46 gecekondu, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olup, içinde kiracısı olan 18 büfe ve işyerinin, bu yıl da 15 büfe ve iş yerinin tahliyesi, Bala’da 2007 depreminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ağır hasarlı raporu tutulup yıkımına karar verilen yapılardan 41’inin yıkımı. Deprem hasarlı konutların yıkımına da devam edilecek.
ALTINDAĞ VE MAMAK’TA GÜNDE ORTALAMA 10 GECEKONDU YIKILIYOR
Büyükşehir Belediyesi, yıkımlardan önce gecekondu sahipleriyle sözleşme imzalayarak ilk adımı atıyor. Gecekondu sahipleri tarafından elektriği ve suyu kestirilen gecekondular, Büyükşehir Belediyesi’ne devrinden sonra da birer birer yıkılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Altındağ ve Mamak’ta uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde, günde ortalama 10 gecekondunun yıkımı gerçekleştiriliyor.
BİNA YIKIMINDAN, İHALE YOLUYLA 750 BİN TL GELİR SAĞLANDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentin diğer bölgelerinde de büyük yapıların yıkımını ihale yoluyla, yüklenici firmalara yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında yaptırıyor. Bu yolla belediyenin kasasından yıkım için para çıkmazken, yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemelerinin maddi değerinin, yıkım bedelinin üstünde çıkması halinde de bu para Büyükşehir Belediyesi’ne gelir olarak kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesi, bu çerçevede yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında, ihale yoluyla yaptırılan 3 yıkım ihalesinden yaklaşık 750 bin TL gelir elde etti.