ANKARA (İHA) – Ankara’nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Yerleşkesinde, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 76’ncı yılı dolayısıyla, ’Hasanoğlan Onurumuzdur’ şenliği yapıldı.
Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümünde düzenlenen ’Hasanoğlan Onurumuzdur’ şenliğine CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen katıldı. Etkinlikte, müzik ve şiir dinletileri de sunuldu.
PEK ÇOK ÜNLÜ SANATÇI VE BİLİM İNSANI YETİŞTİRDİ
Çankaya Belediyesi’nin anasponsor olduğu ve birçok sivil toplum kuruluşunun da katkı sağladığı etkinlikte bir araya gelen enstitü mezunları, Türkiye genelinde 21 yerde kurulan Köy Enstitülerinin topluma sağladığı eğitim, kültürel ve sanatsal kazanımlarını anlattı.
Programda, Köy Enstitülerinde 17 bin 341 öğrencinin eğitim gördüğü, eğitimini tamamlayanların Anadolu’nun en ücra köylerinde tıptan, ziraata, hayvancılıktan genel eğitime bir toplumsal önderlik rolü üstlendiği vurgulandı. Köy Enstitüleri’nde Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Adnan Binyazar gibi ünü uluslararası arenaya ulaşmış yüzlerce romancı-şair, yüzlerce müzik ve resim insanı ve çok sayıda ilim insanı yetiştiğine dikkat çekildi.
"ÖRNEK BİR AYDINLANMA OCAĞIYDI"
CHP Genel Başkanı Tekin Bingöl, etkinlikte yaptığı konuşmada Köy Enstitüleri ve Halkevleri’nin, Cumhuriyet’in aydınlanmayı Anadolu’ya yaymak amacıyla kurduğu iki önemli kurum olduğunu ve tam da bu nedenle saldırıya uğradığını ve kapatıldığını vurguladı.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet, aydınlanma, bağımsızlık ve Mustafa Kemal düşüncesinin simgesi olduğunu söyledi. Taşdelen, "Çankaya da Mustafa Kemal’in ilçesidir. Cumhuriyet’in simgesidir. Çankaya Belediyesi olarak Mustafa Kemal’in ve Köy Enstitüleri’nin ışığı karanlığı yenene kadar, bu etkinlikleri desteklemek bizim vazgeçilmez görevimizdir" dedi.
Etkinlik sonunda Tekin Bingöl ve Alper Taşdelen katılımcılarla birlikte halay çekti.