Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı hızla sürdürülen Kuzey Yıldızı Külliyesi’nde inşaatın yüzde 70’i tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Cumhuriyet tarihinin en görkemli inanç ve kültür merkezini inşa ediyoruz" dedi. Başkent’in en önemli giriş noktalarından olan Esenboğa Havaalanı Yolu üzerinde Fen İşleri Dairesi Başkanlığınca uygulanan projeyle, Osmanlı döneminde oldukça yaygın olan külliye geleneği yaşatılarak, inanç, ibadet ve kültürün bir arada olduğu yeni bir alan hizmete girmiş olacak.
Başkan Gökçek, Merkez Camii ve Külliye projesiyle, Cumhuriyet tarihinin en görkemli inanç ve kültür merkezini Ankara’ya kazandırmak amacında olduklarını söyledi. Gerek mimarisi, gerekse yaşam alanlarının birbirleriyle olan ilişkisi bakımından büyük ayrıcalıklar taşıyan projenin, sadece Başkentlilerin değil, tüm vatandaşların ibadet etmek için geleceği bir yer olacağını belirten Başkan Gökçek, Merkez Camii ve Külliye’nin, 2017 yılının bahar aylarında bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Başkan Gökçek, kapalı ve açık alanlar birlikte olmak üzere toplam 15 bin kişiye ibadet yapabilme imkanı sağlayacak projenin; Mihrimah Sultan Camii, 2. Beyazıt Camii, Süleymaniye Camii ve Nuriosmaniye Camii gibi Osmanlı eserlerinden esinlenerek oluşturulduğuna dikkat çekti.
"Çevre düzenleme peyzaj çalışmaları için gerekli ön hazırlıklar da tamamlandı"
Proje yapım çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını ve fiziki gerçekleşmesinin yüzde 70’lere yaklaştığını ifade eden Başkan Gökçek, çalışmalarda gelinen son durum hakkında şu bilgileri verdi:
"İnşaat çalışmaları kapsamında projede yer alan arastalar ve dükkanların yapımı bitirildi. Cami dış kaplamaları, kütüphane binası, misafirhaneler, imarethanelerle otoparkların da yüzde 90’ı tamamlandı. Geleneksel el sanatlarının yaşatılacağı bina ile bedestenin olduğu alanın inşaatı ve ince işlerinde yüzde 80 oranlarına gelinirken, hamam, Osmanlı Türk Mutfağı yapım çalışmaları da yüzde 70 oranında gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapacak olan 5 bin kişilik kongre merkezinin de yapımına başlandı. Kongre Merkezi içinde 500 araçlık kapalı otopark ile son teknolojiyle donatılmış, çok amaçlı, birleşebilen, açılıp kapanabilen çeşitli büyüklükte kongre, sergi, toplantı salonları da bulunuyor. Proje kapsamında çevre düzenleme peyzaj çalışmaları için gerekli ön hazırlıklar da tamamlandı, yapım çalışmalarına kısa sürede başlanacak."
Gecekondulu bölgeden, örnek yerleşim merkezine
Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi çerçevesinde gecekondulardan arındırılan bölgede; modern binalar, alttan ısıtmalı yollar, kemerli köprüler, kültürel ve sosyal donatı alanları ve 750 bin metrekare büyüklüğündeki ışıklandırmalı rekreasyon alanının, vatandaşların kullanımına sunulduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, "Tüm bu güzelliklere hakim bir tepede; camisi, kütüphanesi, misafirhanesi, bedesteni, kongre ve kültür merkezinin iç içe olacağı, ayrıca Osmanlı döneminin yaygın geleneklerinden biri olan külliye kültürünün de yeniden yaşatılacağı alanı Ankara’ya kazandıracağımız çok mutluyum" dedi.
"4 Minareli camide ibadet"
Projenin en önemli bölümünün, 4 minareli Merkez Camii olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, proje içinde yer alan yapılar hakkında da şu bilgileri verdi:
"Meydanın ortasında saat kulesi, cenaze namazı kılınan alan, servi ağaçları ve seyir terasları yer alacak. Asansör ve yürüyen merdivenlerle alt katlara ulaşımı sağlanan caminin, bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otoparkı bulunacak. Caminin bulunduğu alanda; yaya bağlantılarıyla gezinti kısımlarının bulunduğu, toplam 50 dükkanın hizmet vereceği, dini yayınların satıldığı ve dini turizm organizasyon şirketlerinin olacağı arastalar yer alacak. Dükkanların ilişkili olduğu meydanda, çevresinde kameriyeler ve çim-çiçeklik alanlarda görsel bir şölen sunan büyük süs havuzları, seyir kulesi, çocuk oyun alanları, 33 dükkan ve 2 pazar yerinin olduğu bedesten bulunacak. Hamam, mutfak ve yönetim bölümlerinden oluşan imaret (aşevi) yer alacak. Kuzey Ankara Rekreasyon alanı manzaralı kabul salonu, restoranlar, Türk mutfağı, Osmanlı mutfağı, süs havuzuyla donatılmış has bahçe, çay, kahve köşkü gibi sosyal donatılar yapılacak. Ayrıca 2 katlı misafirhanede, mutfaklı ve tuvaletli 26 oda bulunacak. Bunların yanı sıra 12 dükkanın hizmet vereceği sergi ve satış salonlarının olduğu geleneksel el sanatları yapısı ile okuma salonu ve ofislerden oluşan kütüphane binası yer alacak."