Türkiye’nin Avrupa Şampiyonu unvanlı ilk görme engelli sporcusu olan ve Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü (Çankaya GESK) formasıyla yarışan milli atlet Semih Deniz, yaklaşan Avrupa Şampiyonası ve Rio’da yapılacak paralimpik olimpiyatları bekliyor.
Mayıs sonunda Polonya’da düzenlenen uluslararası atletizm turnuvasında 1500 ve 5 bin metrelerde iki altın madalya kazanan Semih iddialı: konuştu: "Avrupa Şampiyonası’ndan da Paralimpik Oyunlar’dan da madalyayla dönmek istiyorum".
Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü, 2006’dan bu yana; futbol, satranç atletizm ve halter gibi branşlarda şampiyonlar yetiştirirken, bu alanlarda milli takımın belkemiğini oluşturuyor. Katıldıkları her turnuvada podyuma çıkmayı başaran ve ülkeye madalyayla dönen sporcuların elde ettiği sonuçlar sadece camiaya değil Çankaya’ya da gurur yaşatıyor.
Semih Deniz de bu şampiyon sporculardan biri. 27 yaşındaki sporcu, Türkiye’nin Avrupa şampiyonu olan ilk görme engelli atleti. B2, (az gören) kategorisinde yarışan Semih, 2011 Görme Engelliler Dünya Oyunları’nda iki ayrı branşta iki kez dünya 2.’si oldu. 2012 Hollanda Avrupa Görme Engelliler Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya alırken 2013 Fransa Dünya Atletizm Şampiyonası’nda üçüncü, 2014 İngiltere Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda birinci oldu. Almanya’daki Grand Prix kota yarışları öncesinde yapılan sağlık muayenesinde B1 yani hiç görmeyen kategorisinde yarışabilir teşhisi konan Semih, 2018’e kadar tüm yarışlarda kılavuz atletle koşacak.
TEK EKSİĞİ OLİMPİYAT MADALYASI
Altı yıldır Çankaya GESK sporcusu olan ve şimdiye dek katıldığı tüm şampiyona ve müsabakalarda madalya kazanan Semih, “Şu an madalya koleksiyonumdaki tek eksik Olimpiyat madalyası. Haftanın beş günü çift idman, bir gün de tek idmanlar hazırlanıyorum. Hedefim Eylül ayında Rio’da düzenlenecek Paralimpik Olimpiyatlar’da da kürsüye çıkıp hem o gururu yaşamak ve ülkeme yaşatmak hem de koleksiyonumun eksik parçasını tamamlamak” diyor.
Önümüzdeki hafta yapılacak Avrupa Şampiyonası’nda da yarışacak olan Semih, Mayıs sonunda Polonya’da yapılan özel bir atletizm turnuvasında da rüzgâr gibi esmiş. İki birincilik madalyası kazanan Semih, kendisine ait olan Türkiye rekorunu da egale etmiş. Şu an Türkiye’de kendisiyle yarışan Semih’in hedefi Avrupa Şampiyonası’nda da rekorla bir altın madalya kazanmak.
SPORCULARIMIZLA VE BELEDİYEMİZLE GURUR DUYUYORUZ
Çankaya GESK Başkanı Yusuf Sayyıdan da Semih’e en büyük moral motivasyon desteği sağlayan isimlerden biri. Avrupa Şampiyonası ve Paralimpik Oyunlar’a hazırlanan genç sporcuyu hiç yalnız bırakmayan Sayyıdan, “Semihle, takım arkadaşlarıyla, kulübümüzü daima destekleyen ve her an yanımızda olan Çankaya Belediye Başkanımız Alper Taşdelen’le gurur duyuyorum. Amatör sporların isminin anılmadığı, engelli sporculara çalışma fırsatı tanınmayan bir ortamda ÇBGESK’e güvenen ve destek veren bir belediye başkanımız olmasının ne kadar önemli olduğunu bizler biliyoruz” dedi.
Semih’in Çankaya Belediyesi’nin yanı sıra Milli Takım’ın da çok önemli bir sporcusu olduğunu vurgulayan Sayyıdan, “Ondan bir olimpiyat madalya beklentimiz var. Çok azimli, çalışkan ve başarıyı hak eden bir sporcu” dedi. 10 kişilik milli takım kadrosunun altı sporcusunun ÇBGESK forması giydiğini de kaydeden Sayyıdan, “Biz kulüp olarak, pek çok branşta milli takımın belkemiğini oluşturuyoruz. Dolayısıyla sporcularımızın bireysel başarıları aynı zamanda ülke başarısı anlamına geliyor” diye konuştu.