Ankara Kalkınma Ajansı, Polatlı Belediyesi Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi (Planetaryum) Kurulum Projesi Bilim Merkezlerini, kurulduğu günden bu güne kadar 14 bin 370 öğrenci, 840 öğretmen ve 651 velinin ziyaret ettiğini açıkladı.
Polatlı Belediyesi Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi (Planetaryum) Kurulum Projesi Bilim Merkezleri, farklı yaş gruplarından farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturuyor. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, bilim merkezlerinin, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmeyi, deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren, ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik etmeyi, kamu yararı gözeten, kamu ya da özel sektör kaynakları ile finanse edilen merkezler olduğu belirtildi. Sessiz ortamlarda, cam vitrinlerin ardında sergilenen, dokunulması yasak objelerden oluşan klasik müze kavramının aksine bilim merkezlerinin, ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri sergiler ve dinamik ortamlar sunulduğu ifade edildi.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, dünyada yaklaşık 3 bin bilim merkezinin olduğu ve bu merkezlerin her yıl 300 milyonun üzerinde ziyaretçi çektiği kaydedildi. Ankara Kalkınma Ajansı, bilim projeleri ile ilgili şu bilgileri aktardı:
"Ülkemizde de özellikle son 10 yılda bilim merkezleri daha çok gündeme gelmeye başlamış ve bu kapsamda çeşitli projeler hayata geçirilmeye başlanmıştır. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Sakarya, Mersin, Gaziantep, Eskişehir, Konya, Kocaeli, Kayseri, Sivas ve Karaman gibi illerde bilim merkezleri yapılmış ve faaliyetlerine devam etmektedir. Bu merkezlerin sayısının artırılması ülkemizde bilimin ve bilimsel altyapının gelişmesi açısından önem arz etmektedir."
"15 bin 861 kişi merkezi ziyaret edip merkezden faydalanmıştır"
Merkezi kurulduğu günden bu yana 15 bin 861 kişinin ziyaret edip merkezden faydalandığı belirtilen açıklamada, "Ankara Kalkınma Ajansı 2012 yılı sosyal kalkınma mali destek programı kapsamında desteklenen ’Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi (Planetaryum) Kurulum Projesi’ için Polatlı Belediyesi ile 03.07.2013 tarihinde sözleşme imzalanarak projenin uygulama süreci başlamış oldu. Bilim merkezi projesi tanıtım toplantısı 10 Ekim 2013 tarihinde Polatlı’da gerçekleştirildi. Polatlı Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi Projesi ’7’den 70’e Herkes İçin Bilim’ sloganı ile her kesim ve yaştan insanların bilimle iç içe olmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Bilim merkeziyle birlikte kurulan Planetaryumda(uzay küresi) güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsü özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtılmaktadır. Uzay küresinde hareketler küçültülüp ve zaman kısaltılarak yüzyıllar süren olaylar dakikalar içerisine sığdırılmaktadır. Böylece uzun bir zaman aralığında gelişen fakat gözlenmesi imkansız olan içinde yaşadığımız evrene ait birçok olayı kolayca görmek mümkündür. Uzay küresi; 360 derece görüntü oluşturup izleyicileri bulundukları dünyadan alıp evrenin egzotik gökcisimlerine taşıyarak onlara görsel şölenler yaşatır. Astronominin yanı sıra çeşitli filmleriyle diğer bilim dallarında da kullanılarak izleyenlere eşsiz bir deneyim yaşatarak bilimi eğlenceli hale getirmektedir. Polatlı Belediyesi Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi, 70 deney setinin alınması, 34 kişilik Planetaryumun kurulması ve Gülveren Konağı’nın tefrişatının tamamlanmasıyla birlikte 29 Ekim 2014 tarihinde faaliyete geçmiştir. Bilim merkezi ve gökevi, haftanın 5 günü 08.00-17.00 saatleri arasında randevu sistemiyle ziyaretçi kabul etmektedir. Ziyaretlerde bilim merkezi ve gökevi görevlileri tarafından ziyaretçilere bilgilendirmelerin yanı sıra deney setleriyle deney yapma imkanı da sunulmaktadır. Merkezin her kesimden ziyaretçileri olmakla birlikte ağırlık olarak başta Polatlı’daki eğitim kurumları olmak üzere Ankara merkez ve diğer ilçelerdeki eğitim kurumlarından gelen ziyaretçiler oluşturmaktadır. Faaliyete geçtiği tarihten bugüne kadar 14 bin 370 öğrenci, 840 öğretmen ve 651 veli olmak üzere toplam 15 bin 861 kişi merkezi ziyaret edip merkezden faydalanmıştır" ifadeleri kaydedildi.