Kırgızistan’ın önemli turizm merkezlerinden olan Issık Göl-Karakol şehrinde 1907-1910 yılları arasında inşa edilen Dungan İbrahim Hacı Camii’nin çevre düzenlemesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gerçekleştirildi.
Cuma namazını müteakip düzenlenen törenle TİKA’nın gerçekleştirdiği çevre düzenlemelerinin açılışı yapıldı. Törene T.C. Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, TİKA yetkilileri, Isık Göl Valisi Ashat Akibaev, Karakol Belediye Başkanı Daniyar Arpaçıev, Isık Göl Müftüsü ve bölge halkı katıldı.
Büyükelçi Kılıç, Cuma namazı sonrası yaptığı konuşmada, Türk ve Kırgız halklarının hem din hem de soy açısından kardeş olduğunu vurguladı. Kılıç, projenin TİKA’nın bölgeye desteklerinin devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Caminin turistik önemine değinen Kılıç, caminin çevre düzenlemesinin hem Karakol halkına hem de turistlerin yararına bir hizmet olduğunu ifade etti.
Yerel yetkililer de Türkiye halkına teşekkürlerini iletti. Kırgız yetkililer, Büyükelçi Kılıç ve TİKA personeline teşekkür belgesi takdim ederek Kırgızların geleneksel giysisi ’çapan’ hediye etti.
Kırgızistan’ın otantik tarihi eserleri arasında yer alan İbrahim Hacı Camii, Dunganlar (Çin kökenli Müslümanlar) tarafından inşa edildiği için Dungan Camii olarak biliniyor. Dunganlar, başarısız Dungan İsyanı sonucunda 1877 yılında Çin’den kaçarak Karakol şehrine sığındı. Şehirdeki cami ihtiyacı üzerine 1907 yılında Çin’den davet edilen usta mimar Ju-Si kendine has mimari özellikleri olan bir cami inşa etmeye başladı. Caminin en büyük özelliği hiçbir çivi veya metal kullanılmadan sadece ahşaptan (Tyan-Şan köknarı, karaağaç, kavak ve ceviz ağaçları) inşa edilmiş olması. 20 ustanın 3 yılda ahşap kısımlarını hazırladığı caminin kurulumu 3 ayda tamamlanmıştı. Cami, mimari özellikleri ve detaylarında Çin kültüründen izler taşımakta.