Pi Gençlik Derneği ile Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından gerçekleşen “Genç Bak-İş” Projesi 81 ilden katılan temsilcilerle İzmir’de gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Türkiye’de gençlerin mesleki eğitime bakış açısını gözlemlemek amacıyla 81 ilde toplamda 3 bin 584’de anket çalışması yapıldı. Yapılan anketler İzmir Ulusal zirvede kamuoyu ile paylaşıldı.
“Mesleki eğitime olumsuz bir bakış açısı var”
Zirvede, Yenimahalle Belediyesi adına konuşan Merve Şimşek, katılımcılara mesleki eğitim hakkında sunum yaptı. Konuşmasında Avrupa ve Türkiye’de mesleki eğitime bakış açısı ile tarihsel süreci hakkında bilgi veren Şimşek, anket sürecinden de bahsetti. Şimşek, “Ankara’da ekip olarak 264 anket yaptık ve bunun sonucunda, Türkiye genelinde mesleki eğitime olumsuz bir bakış açısı olduğunu ve mesleki eğitimi genelde başarısız öğrencilerin tercih ettiğini gördük. Aynı zamanda bizim anket sonucumuza göre iş bulmanın daha zor olduğu işler mavi yakalı işlerdir. Devlet politikalarının yönlendirmede zayıf olduğu ve mesleki eğitimi seçenlerin genelde de erkekler olduğu gözlemlenmiştir” şeklinde konuştu.
YENİMEK 94 branşta eğitim veriyor
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın mesleki eğitime verdiği önemin de altını çizen Şimşek, “Başkanımız meslek edindirmeye çok önem veriyor. Bu yüzden belediyemize ait Yenimahalle Belediyesi’nin Meslek Edindirme ve Hobi Kursların ’da (YENİMEK) 14 kurs merkeziyle toplamda 94 branşta ve 200 usta öğretici ile eğitim veriyoruz. Kurs sonunda eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz sertifika alıyor. Bu eğitimle işe giriyorlar, iş kuruyorlar” diye konuştu.
Zirveye katılan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla da kendi bölgesinde yapılan mesleki eğitim çalışmalarını gençlere anlatırken, İMEKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Güven Tosun da sanayide ara eleman ve mesleki eğitimin önemini paylaştı.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Uysal ise Türkiye’deki mesleki eğitime makro düzeyde nasıl bakıldığı konusunda bilgi verdi.