Yenimahalle halkını her fırsatta bilgilendirmeye, eğitici programlarla vatandaşları konularında uzman eğitimcilerle bir araya getirmeye devam eden Yenimahalle Belediyesi, Karşıyaka YENİMEK kursiyerlerine mutlu çocuk yetiştirmenin püf noktalarını anlattı.
Medical Park Ankara Hastanesi’nden Ergen ve Çocuk Psikoloğu Dr. Duygu Demirhan, Kaşıyaka kurs merkezinde yaptığı sunumla Yenimahalleli ebeveynlere çocukların gelişim basamakları, mutlu çocuk yetiştirmenin sırrı ve çocuklarla kaliteli zaman geçirme yollarını anlattı. Gelişimin farklı dönemlerinin çocuk için çok önemli olduğunu anlatan Demirhan, bebeklik dönemi, oyun çağı dönemi, okul çağı dönemi, ergenlik dönemini tek tek ele aldı.
0-18 ay döneminde anne ile çocuk arasında bağlanmanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Demirhan, “Daha bu aylarda güven duygusu oluşmaya başlıyor. Çocuk her ağladığında kucağa alınmamalı yaklaşımı altı çizilecek en büyük yanlıştır. Bağlanmanın oluşması, fiziksel temas, göz teması o kişinin çocuğa yaklaşımı, çocukla kurduğu ilişkiyi içeriyor. Bu bağlanma gerçekleştiği zaman bebeğin kendine ve dış dünyaya güveni oluşuyor” dedi.
2-7 yaş aralığını kişiliğin temellerinin atıldığı ve tepkilerin en net göründüğü dönem olarak tanımlayan Demirhan, “Kesinlikle 2-3 yaşlarındaki çocuklarla inatlaşmamalıdır. Yemeğini kendi yemesine izin verilmelidir. Bu yaşlardaki çocuklar asla terbiye edilmeye çalışılmamalıdır. 4 yaşından itibaren de çocuklara dış dünyayı öğretmeye başlamamız gerekiyor. Çocuklarımızın bu yaşlarda sinema, tiyatro, spor aktiviteleri gibi ortamlara dahil olması gerekir” diye konuştu.
"TUTARLILIK OLDUKÇA ÖNEMLİDİR"
Demirhan, “8-11 yaş civarı ilkokul dönemi çocuğun ilk kurallı ortamıdır. Bu dönemde çocuklar aileye çok daha fazla ihtiyaç duyarlar. Çocuklara asla kötü atıfta bulunulmamalıdır. Siz kötü yönlerden söz ettikçe çocuğun benlik saygısı kötü etkilenecek ve hata yapmaktan korkan çocuklar yetişecektir. Anne-baba olarak yapacağınız en önemli şeylerden biri de tek ağız olmaktır. Ebeveynlerden biri çocuğa bir kural koyarken diğeri bunu karşıt bir cümle ile yıkarsa otorite bozulur ve çocuk kaygı yaşar. Unutmayın ki tutarlılık oldukça önemlidir” dedi.
"ÇOCUKLAR HER YAŞTA ANNE-BABALARINDAN İLGİ VE SEVGİ BEKLER"
İlk dört yaşı birlikte geçirmenin çocuk ve anne için çok önemli bir kazanım olduğunun da altını çizen Demirhan, “Çocuklar yaşı kaç olursa olsun anne-babalarından ilgi ve sevgi bekler. Her yaştaki çocuk için ilgi ve geçirilen zaman onun için önemli bir ihtiyaçtır. Bu süreçte bir yapılabileceği yaşla birlikte değişse de onunla gerçek bir kaliteli zaman için dikkat edilecek en önemli husus duygusal olarak birlikte olduğunuzu ona hissettirmek olmalı. Anlayacağınız kaliteli zaman için süreden çok bu süre içinde yaşanan birlikteliğin niteliği önemlidir” diye konuştu.