Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), Hacettepe Üniversitesi Kent Araştırmaları Uygulama Merkezince hazırlanan “Yenişehir’in Hikayesi” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sergi açılışına katılarak uygulama merkezi uzmanlarından çalışmalar hakkında bilgi alan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Teknolojik bir uygulama ile sokaklarda gezerken kaybettiğimiz o kültüre yeniden rastlayacağız” dedi. Kentin yaşanmışlıklarla var olduğuna ve yaşanmışlıklarıyla öne çıkan mekanların ortadan kaldırılmasıyla kentin hafızasının da silindiğine değinen Taşdelen, “Çankaya’nın sokaklarında dolaşırken hangi yazar hangi romanını ya da dizelerini nerede yazmış, kim hangi mektubu nerede otururken yazmış, hangi pastanede otururken kim kime sevdalanmış gibi kente ve insana dair her şeyi, kente ve insana dair anıları yaşatmamız lazım. Kentler insan odaklı olmaktan çıktı araç odaklı hale geldi. Tüm bunlara dur demek için kentin tarihine, anılarına sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Çalışmalara sergileme olanağı sağlayan Çankaya Belediyesine teşekkür eden Doç. Dr. Özlem Sert ise, Hacettepe Üniversitesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince 3 yıldır üzerinde çalıştıkları kent bilgi sistemi hakkında bilgi verdi. Kentlerin artık altyapı olanakları dışında deneyimler de sunduklarını ve kentlerin insanlar tarafından deneyim ve anlamları ile hatırlandığını ifade eden Sert, “Ankara ve Yenişehir semtinin anlamının bu uygulama ile daha da anlamlandığını göreceğiz. Uygulamayı cep telefonlarına yükledikten sonra sokakları gezerken binaların hikayelerini, o binalarda yaşayan insanların zaman içerisindeki gelişimini göreceğiz” şeklinde konuştu.

Ankara için bir kültür hazinesi değeri taşıyan sergi, 4 Nisan tarihine dek Çağdaş Sanatlar Merkezinde görülebilecek.