Çankaya Belediyesi yeni çöp toplama sistemini ilçe genelinde yaygınlaştırıyor. Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 40 daireden büyük tüm konutlarla, eşdeğer ticaret alanları, kamu kurumları, eğitim kurumları ve AVM’lerde "Yeraltı Çöp Konteynerleri" zorunlu hale geliyor. Karara göre, inşaat planlarında yer altı çöp alanı yer almayan eşdeğer yapılara iskan izni verilmeyecek.
Çankaya Belediyesi kentin tüm çehresini etkileyecek bir çalışmaya daha imza attı. Çankaya’nın "çöp sorununu" en aza indirmek için projelerini bir bir hayata geçiren Çankaya Belediyesi, son olarak "Hijyenik Yeraltı Çöp Konteyner" uygulamasını ilçe genelinde yaygınlaştırmaya başladı. Belediye meclisinde alınan kararla artık 40 daireden büyük tüm konutlarla, eşdeğer ticaret alanları, kamu kurumları, eğitim kurumları ve AVM’lerde "Yeraltı Çöp Konteynerleri" zorunlu hale geldi.
Kararla ayrıca, yeni inşaat planlarında yer altı çöp alanı yer almayan 40 daireden büyük site ve eşdeğeri yapılara da iskan izni verilmeyecek.
Yeni sistem yaygınlaşıyor
Kararla ilgili açıklamalarda bulunan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Göreve geldiğimizden bu yana Çankaya’da her alanda yepyeni bir sistem inşa ediyoruz. Çankaya’nın çöp sorununu da en aza indirmek için şimdiye kadar birçok projeyi hayata geçirdik. Yeni yer üstü konteynerlerimiz ilçe genelinde 684 farklı noktada yaygınlaştı. Yılın sonuna kadar bu rakam 800’ü geçecek. Avrupa kalitesinde temizlik standardı için şimdi de yeraltı konteynerlerini yaygınlaştırıyoruz. Bu amaçla aldığımız kararla artık 40 daire üstündeki sitelerde, ticaret bölgelerinde, alışveriş merkezlerinde, eğitim ve kamu kurumlarında yeraltı konteyneri zorunlu olacak" dedi.
İskan izni için de yeraltı konteyner alanlarını zorunlu tuttuklarını kaydeden Taşdelen, "İskan izni için başvurularda artık yeraltı çöp toplanma alanlarını zorunlu tuttuk. Planlarında yeraltı çöp konteynerlerini yer vermeyen 40 ve üstü daireli ve eşdeğer yapılar bizden izin alamayacak" diye konuştu.
Temizlik devrimi
Yeraltı konteynerleri sayesinde büyük sitelerin önünde ve AVM’ler gibi geniş ticari alanlarda yollarda çöp ve çöp poşetleri olmayacağını söyleyen Taşdelen, "Çankayalılar, gelişmiş Avrupa kentlerinde olan sisteme kavuşmuş olacak. Bunu yaptığımızda Çankaya’da bir devrim olacak. El ele omuz omuza bu temizlik devrimini gerçekleştireceğiz" dedi.
Son teknoloji
Yeraltı Çöp Konteynerleri, uzaktan kumandalı tam elektronik sistemli vince sahip çöp kamyonlarınca toplanıyor. Boşaltılma ve yıkanarak temizlenme özelliğine sahip olan beş metreküpten fazla kapasiteli konteynerler, kullanım kolaylığı ve boşaltma esnasındaki sessizliği ile dikkat çekiyor. Hijyenik yeraltı konteynerleri halk sağlığını korumaya da katkı sağlıyor.